Pronađena olupina američkog aviona; Mrtvi su?

U Japanu pronađena olupina američkog transportnog aviona koji se srušio u sredu popodne, po lokalnom vremenu. Veruje se da je svih osam putnika preminulo.

Izvor: RTS
Podeli
Tanjug/Kyodo News via AP
Tanjug/Kyodo News via AP

Japanska obalska straža uspela je da sonarom locira olupinu mornaričkog aviona "ospri", koji je u sredu nestao sa radara u blizini japanskog ostrvca Jakušima oko dva sata i četrdeset pet minuta popodne po lokalnom vremenu, prenosi RTS.

U trenutku kada je nestala transportna letelica je imala osam putnika, a do sada je pronađeno telo samo jednog člana posade. Strahuje se, međutim, da se preostalih sedam žrtava nalazi unutar olupine aviona, koja je detektovana na dubini od 30 metara na oko kilometar od ostrva Jakušima, koje administrativno pripada prefekturi Kagošima.

Letelica je poletela iz američke vazduhoplovne baze Ivakunji na najvećem japanskom ostrvu Honšu i bila je na putu za Okinavu kada se desio kvar zbog kojeg su piloti zatražili dozvolu za prinudno sletanje.

Japanske vlasti prizemile su 14 "osprija" u sastavu domaćeg vazduhoplovstva i zatražile od američke vojske da privremeno prekine korišćenje tih letelica dok se ne utvrdi uzrok nesreće i daju garancije da su one bezbedne za korišćenje.

No, po saopštenju ministra odbrane Japana Minoru Kihare, američki "ospriji" nastavljaju da lete, mada je reč o varijanti "MV-22", koju koriste marinci, a ne o "CV-22", koji koristi vazduhoplovstvo i koji je u sredu pao kod Jakušime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu