Njujork tajms: Znali su

Izraelski zvaničnici su dobili Hamasov plan o napadu bez presedana na Izrael više od godinu dana pre 7. oktobra, ali su smatrali da takav scenario nije realan.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov
Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

To piše Njujork tajms, na osnovu uvida u tajna dokumenata.

Izraelska vojna obaveštajna služba došla je u posed dokumenta palestinskog islamističkog pokreta Hamas na oko 40 stranica u kojem se detaljno opisuje veliki napad poput onog koji su ekstremisti izveli 7. oktobra u Izraelu, piše u izdanju američkog dnevnika od četvrtka.

U ovom dokumentu, koji je kružio u obaveštajnim krugovima pod kodnim nazivom "Zid Jerihona", nije naveden datum mogućeg napada, već su precizirane tačke vezano za izraelski bezbednosni sistem i napade na gradove i vojne baze.

U dokument se navode planovi o raketnom napadu, dronovima koji uništavaju sigurnosne kamere i sistem odbrane, zatim borcima koji paraglajderima, automobilima i pešice prelaze na izraelsku stranu.

Međutim, "nije bilo moguće utvrditi" da li je ovaj plan odobrilo rukovodstvo Hamasa i šta bi on mogao da znači u stvarnost, navodi se u internom dokumentu izraelske vojske u koji je Njujork tajms imao uvid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu