Vrhovni sud odlučio: To su ekstremisti

Ruski Vrhovni sud presudio je danas da LGBT aktiviste treba označiti kao ekstremiste, zbog čega pripadnici LGBT zajednice strahuju da će biti uhapšeni.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Vrhovni sud je saopštio da usvaja zahtev Ministarstva pravde po kome je "međunarodni LGBT društveni pokret" označen kao ekstremistički i njegovo delovanje zabranjeno.

Izveštač Rojtersa bio je prisutan u sudnici kada je odluka doneta. Samo ročište je bilo zatvoreno za javnost, ali su novinari mogli da prisustvuju čitanju presude.

Ovaj potez usledio je nakon sve većih ograničenja na izražavanje seksualne orijentacije i rodnog identiteta u Rusiji, uključujući zakone koji zabranjuju promovisanje "netradicionalnih" seksualnih odnosa i zabranjuju legalnu i medicinsku promenu pola.

Predsednik Vladimir Putin, za koga se očekuje da uskoro objavi da će se kandidovati za novi šestogodišnji mandat u martu, dugo je nastojao da promoviše imidž Rusije kao čuvara tradicionalnih moralnih vrednosti za razliku od dekadentnog Zapada.

U prošlogodišnjem govoru rekao je da nema problema sa Zapadom da usvoji "prilično čudne, po mom mišljenju, trendove u nastajanju kao što su desetine polova i gej parade", ali je naglasio da Zapad nema pravo da ih nameće drugim zemljama.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je novinarima pre objavljivanja sudske odluke da Kremlj ne prati slučaj i nema komentar o njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu