Kraj; Sve je zatvoreno

Finska je zatvorila i poslednji granični prelaz sa Rusijom.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/JUHA METSO
EPA-EFE/JUHA METSO

Podsetimo, Finska je optužila Rusiju da im namerno na granice šalje migrante, zbog čega su vlasti u Helsinkiju donele odluku da se zatvore svi granični prelazi sa Rusijom, osim jednog “Raja Josepi”.

Helsinki smatra da je namerno slanje migranata na granicu s Finskom osveta Rusije za ulazak te zemlje u NATO, čime je Alijansa stigla na samu granicu s Rusijom.

Zvanična Moskva odbacuje takve tvrdnje Finske, a u krizu se uključio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je podsetio da Finska, kao članica NATO, nije sama i da će joj saveznici priteći u pomoć, što je Poljska odmah učinila.

Finska je nastavila da upozorava da Rusija i dalje šalje migrate na jedini otvoreni granični prelaz, a tvrdnje je dokumentovala snimcima i fotografijama, na kojima se vide kolone migranata koji na biciklima odlaze ka prelazu.

Snimljeno je i “groblje bicikala”, odnosno na stotine napuštenih bicikala koje migranti bacaju kada stignu do prelaza "Raja Josepi".

Kao konačan odgovor Helsinki je sinoć, u ponoć, zatvorio i taj jedan jedini prelaz sa Rusijom i sada su svi granični prelazi između dve zemlje i zvanično zatvoreni.

Međutim, železničko-teretna linija će ostati otvorena, a jedan od graničara s kojima je razgovarao BBC ukazuje na to da će migranti u Finsku moći da uđu avionom.

Finski ministar unutrašnjih poslova Mari Rantanen, govoreći o zatvaranju poslednjeg otvorenog prelaza s Rusijom, rekao je da je ta odluka bila pitanje nacionalne bezbednosti.

Moskva odgovorila

Zvanična Moskva odmah se oglasila nakon finske odluke, upozoravajući da će doći do velikih posledica.

Međutim, jedan od graničara s poslednjeg zatvorenog prelaza rekao je Gardijanu da je "ovo možda samo početak", misleći na dalja zatvaranja zemlje prema susednoj Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu