Četvrtak, 30.11.2023.

08:43

To je to, Putin je ukrao rat?

Rat Izraela i Hamasa dao je Rusiji zlatnu priliku da “poseje” podele među svojim zapadnim neprijateljima, ocenjuje portal Politiko.

Izvor: B92

To je to, Putin je ukrao rat?
Foto: Profimedia

A to je šansa koju mašina za dezinformisanje Vladimira Putina nikada neće propustiti, dodaje se dalje u tekstu.

Politiko navodi da su, od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, nalozi na Fejsbuku povezani sa Kremljom povećali svoju proizvodnju za skoro 400 odsto, a bliskoistočna kriza sada dominira objavama ruskih diplomata, medijskih kuća koje podržava država i Putinovih pristalica na Zapadu.

“Laži koje šire moskovski digitalni propagandisti sada uključuju tvrdnje da teroristi Hamasa koriste NATO oružje za napad na Izrael i da su britanski instruktori obučavali Hamasove napadače. To omogućava Rusiji da podstiče podele na Zapadu putem aktivnosti na društvenim mrežama koje imaju za cilj da odvoje one koji podržavaju Izrael od onih koji podržavaju Palestinu. Nasilje u stvarnom svetu, posebno nad Jevrejima, poraslo je tokom poslednjih sedam nedelja, a antiratni protesti stotina hiljada ljudi izbili su od Londona do Vašingtona”, piše Politiko.

Dalje, navodi se da se na taj nači odvlači pažnja ruske, ali I svetske javnosti od onog drugog rata koji je započela Rusija, a koji je zapeo nakon niza vojnih pogrešnih koraka, pobune Vagnerovih plaćenika i dugotrajne kontraofanzive iz Kijeva.

“Skidanje pažnje sa Ukrajine je samo dobra stvar za Rusiju“, rekao je Bret Šafer, šef tima za manipulaciju informacijama i nemačkog Maršalovog fonda i Saveza za obezbeđenje demokratije Sjedinjenih Država, istraživačkog centra sa sedištem u Vašingtonu.

“Što je zapadna javnost više fokusirana na Izrael i Hamas, to manje obraća pažnju na činjenicu da Kongres neće finansirati ratne napore Ukrajine“, dodao je on. “Isticanje drugih tema odvlači pažnju sa Ukrajine”, dodaje.

Podseća se da su vlasti u Moskvi krajem oktobra ugostila lidere Hamasa, očigledno zato što je ruski predsednik Vladimir Putin nastojao da igra ulogu posrednika u oslobađanju izraelskih talaca.

Rusija i Hamas imaju zajedničkog saveznika u Iranu, a sam Putin je upozorio da bi izraelska vojna akcija u Gazi mogla eskalirati izvan regiona.

“Rusi koriste sve što mogu da šire antizapadne poruke“, rekao je Jakub Kalenski, zamenik direktora Evropskog centra za suzbijanje hibridnih pretnji, zajedničke organizacije NATO-EU koja prati kampanje uticaja koje podržava država. “Oni surfuju na talasu ciklusa vesti jer se takmiče za istu publiku koja troši solidne medijske izvore”, objasnio je on.

Takva digitalna propaganda može imati efekte u stvarnom svetu, ističe Politiko i navodi da neki na Zapadu sada otvoreno postavljaju pitanje koliko dugo vlade mogu podržavati Ukrajinu u njenom skupom ratu protiv Rusije u vreme ekonomske neizvesnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: