Četvrtak, 30.11.2023.

11:19

"Veliki znak pitanja": EU čeka Ursulinu odluku

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tek treba da saopšti da li će se kandidovati za još jedan mandat na čelu izvršne vlasti Evropske unije (EU).

Izvor: klix.ba

EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Ona je naglasila da će Evropi biti potrebna fleksibilnost da se prilagodi svetu koji se menja.

Upitana šta bi uradila drugačije tokom svog drugog mandata, Fon der Lajen je rekla da će zadržati pravac na velikim temama iz svog sadašnjeg mandata, a koje se odnose na Zeleni dogovor, digitalne tranzicije i otpornost.

"Svet delimično diktira koji su zadaci dana. Morate ovo da integrišete i u svoj politički život", rekla je fon der Lajen za Politiko.

Naime, Fon der Lajen, bivša nemačka ministarka odbrane iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i bliska saveznica bivše kancelarke Angele Merkel, postala je prva žena koja je dobila najvišu funkciju u EU 2019. godine.

Von der Lajen, za koju se takođe priča da će na kraju svog mandata tražiti još jedan vrhunski međunarodni posao, poput uloge generalnog sekretara NATO-a, nije govorila o svojoj budućnosti.

"Obično kažem 'dobar pokušaj' kada se pojavi ovo pitanje. Tako da, nažalost, moram da vas ostavim sa velikim znakom pitanja", odgovorila je Fon der Lajen na direktno pitanje da li bi tražila još jedan mandat kao predsednica Komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: