Sreda, 29.11.2023.

14:04

NATO: Nismo se umorili od podrške Ukrajini

Članice NATO-a potvrdile su danas punu podršku Ukrajini, koja nije izgubila na intenzitetu zbog sukoba na Bliskom istoku.

Izvor: index.hr

NATO: Nismo se umorili od podrške Ukrajini
Tanjug/Saul Loeb/Pool Photo via AP

"Potvrđena je spremnost i podrška Ukrajini, bez obzira na sukob na Bliskom istoku. Ta podrška zapravo nije izgubila na intenzitetu", rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman nakon dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova države članice.

Sličnu poruku poslao je i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji tvrdi da se saveznici nisu umorili od podrške Ukrajini, što se u poslednje vreme često pominje.

"Moramo podržati Ukrajinu i to ćemo nastaviti da činimo. Svaka članica NATO-a je izrazila čvrstu i trajnu podršku Ukrajini", rekao je Blinken.

On je rekao da očekuje da će američki Kongres odobriti predlog predsednika Džoa Bajdena za dodatnu pomoć Ukrajini u narednih nekoliko nedelja.

Danas je u sedištu NATO-a u Briselu održan prvi sastanak Saveta NATO-Ukrajina, koji je međusobne odnose podigao na viši nivo.

Ukrajinu je predstavljao ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, koji je istakao da njegova zemlja neće odustati od oslobađanja teritorije koju je okupirala Rusija.

"Naš strateški cilj, Ukrajina u granicama iz 1991. godine, koji uključuje Krim, ostaje nepromenjen", rekao je Kuleba pre početka sastanka.

On je istakao da njegova zemlja ne traži direktno učešće Amerikanaca i Evropljana na ratištu, već pomoć kako bi mogli da se bore protiv ruskog agresora.

"Ovde se ne radi samo o bezbednosti Ukrajine, već o bezbednosti celog evroatlantskog regiona", dodao je ukrajinski ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: