Sreda, 29.11.2023.

13:45

"Kineski virus" već je prešao u Evropu?

Jedna evropska zemlja zabeležila je nagli porast broja slučajeva upale pluća, sa simptomima sličnim misterioznoj pneumoniji koja hara među decom u Kini.

Izvor: B92

Ilustracija: Shutterstock/hxdbzxy

Reč je, kako navodi Dejli mejl, o Holandiji.

Holandski zdravstveni stručnjaci kažu da je upadljiv porast obolevanja dece, pri čemu je većina slučajeva među onima od pet do 14 godina, ali je znatan porast broja obolelih i kod dece ispod četiri godine.

Podaci nadzora pokazuju da su stope bolesti, koje se mogu pokazati opasnim po život, već skoro dvaput veće od vrhunca zabeleženog prošle godine. Od avgusta su brojevi obolevanja među decom od upale pluća udvostručeni. Zastrašujući snimci koji dolaze iz Kine podsećaju na scene tokom najmračnijih dana kovida i prikazuju zdravstvene radnike u zaštitnim odelima, rukavicama i maskama kako prskaju dezinfekciono sredstvo po školama, hodnicima i na otvorenom.

Zvaničnici Pekinga isključili su mogućnost da je reč o novom virusu, a umesto toga insistiraju na tome da je porast obolevanja prouzrokovan sezonskim bolestima jer se zemlja suočava sa svojom prvom punom zimom bez kovid mera.

Kada je reč o Holandiji, tamošnji stručnjaci odbijaju da definitivno povežu ova obolevanja sa “kineskim virusom”, budući da je u toj evropskoj zemlji zabeležen posrat broja obolevanja i od koronavirusa i od gripa, a obe bolesti takođe mogu dovesti do upale pluća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: