Sreda, 29.11.2023.

08:09

Ostavljeni "na cedilu": Putin završava rat?

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da dobije prednost u ratu protiv Ukrajine tokom sledeće godine ako zapadni saveznici Kijeva ne pojačaju vojnu podršku.

Izvor: index.hr

Ostavljeni
EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

To je izjavio češki predsednik Petr Pavel.

"Nemamo drugog izbora osim da damo Ukrajini sve što joj je potrebno da uspe u svojoj misiji obnavljanja suvereniteta i kontrole svojih granica. Sve manje biće naš neuspeh", rekao je on u intervjuu za italijanski Korijere dela sera.

Zvaničnici u Kijevu se dugo žale na sporu isporuku oružja i drugih oblika pomoći koje su obećale zapadne zemlje. Rusija je takođe počela da se oslanja na svoje vojne saveznike, uključujući Severnu Koreju i Iran, u zalihama artiljerije i oružja uoči brutalnih zimskih meseci.

Pročitajte još: "Ako propustimo priliku da zadržimo podršku Ukrajini, sledeća godina bi mogla da bude još povoljnija za Moskvu“, rekao je Pavel. "Ova godina je ključna za postavljanje temelja za uspeh. Sledeća godina će biti komplikovanija."

"Nažalost, naše isporuke vojne opreme nisu dovoljne da se Ukrajini omogući nastavak operacije visokog intenziteta“, dodao je češki lider, ukazujući da evropski saveznici nisu održali "obećanja" o snabdevanju Ukrajine artiljerijskim granatama.

Pavel je dodao da je Putin verovatno profitirao poslednjih nedelja od sukoba u Pojasu Gaze. On kaže i da ne veruje da Ukrajina trenutno može da stekne „vojnu nadmoć” nad Rusijom, dodajući da je „vreme sada na strani Rusije”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: