"Rusija neće uspeti"

Rusija koristi migraciju kao sredstvo pritiska na Finsku, članicu NATO, ali neće uspeti jer saveznici stoje zajedno, izjavio generalni sekretar NATO.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mislim da je ovo još jedan primer kako Rusija koristi mnogo različitih alata da izvrši pritisak na svoje susede. Videli smo da koristi energiju, videli smo da koristi sajber napade, videli smo da koristi različite vrste tajnih operacija, pokušavajući da potkopa naše demokratije, rekao je Jens Stoltenberg.

On je juče na konferenciji za novinare u Briselu, nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Alijanse, ukazao i na pokušaje Rusije da podriva situaciju u nekim zemljama Zapadnog Balkana i to, kako je naveo, ne samo u Crnoj Gori pre nekoliko godina.

"Dakle, činjenica da Rusija sada koristi migracije kao oruđe je još jedan primer pokušaja da se izvrši pritisak na susede, članice NATO. Ali neće uspeti jer stojimo zajedno. Podržavamo jedni druge", napomenuo je Stoltenberg, prenosi Ukrinform.

Istovremeno je istakao da nije bilo zahteva Finske da se pojača prisustvo NATO.

"Kontrola granica je nešto što članice Alijanse rade same, ponekad uz podršku agencija EU. I potpuno sam siguran da je Finska u stanju da sama izadje na kraj sa ovim, verujem da su donele apsolutno ispravnu odluku da kontrolišu svoje granice, prokomentarisao je generalni sekretar NATO-a zatvaranje granica sa Ruskom Federacijom od strane Finske.

U Briselu je juče počeo dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja NATO.

Centralne teme sastanka šefova spoljnopolitičkih resora zemalja NATO-a su agresija Rusije na Ukrajinu, sukob u Pojasu Gaze i pogoršanje bezbednosne situacije na Bliskom istoku, kao i sve veća strateška konkurencija i izazovi koje predstavlja Kina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu