Utorak, 28.11.2023.

10:46

Zar opet? Strašni snimci iz Kine; Jezivo podsećaju na početak korone FOTO/VIDEO

Na društvenim mrežama šire se uznemirujuće fotografije gomila ljudi s maskama u kineskim bolnicama.

Izvor: Jutarnji list

Zar opet? Strašni snimci iz Kine; Jezivo podsećaju na početak korone FOTO/VIDEO
Foto: Profimedia

Za sada je poznato da je reč o misterioznoj upali pluća koja ponovo hara tom zemljom.

Iz Pekinga poručuju da za taj haos nije kriv neki novi virus, a zvaničnici su ljudima poručili da nose maske, socijalno se distanciraju i ostanu kod kuće ako se ne osećaju dobro, dok zdravstveni radnici porast obolelih pripisuju gripu i drugim uobičajenim bolestima.

Lokalni mediji, međutim, javljaju da su zdravstvene ustanove pretrpane bolesnom decom. Za sada kinesko ministarstvo zdravlja tvrdi da se može nositi s naglim porastom bolesti koja je prošle sedmice izazvala paniku kada se vest tek pojavila.

SZO je, podsetimo, službeno zatražila dodatne informacije od Pekinga o ovim infekcijama, a Peking ih je dostavio, doduše “šturo i uopšteno”, kako je ocenjeno kasnije.

Međutim, neki stručnjaci ističu da je talas ove bolesti jezivo sličan izveštajima koji su se pojavili neposredno pre izbijanja epidemije koronavirusa, a za koje je Kina optužena da ih je prikrila.
Tanjug/AP Photo/Andy Wong
U novom saopštenju izdatom u nedelju, ministarstvo zdravlja Kine tvrdilo je da je porast bolesti uzrokovan gripom i drugim već poznatim patogenima. Isključuju mogućnost novog virusa i ističu da je sve uzrokovano preklapanjem uobičajenih virusa poput RSV-a, gripa, kao i bakterija.

Ministarstvo je pozvalo lokalne vlasti da otvore više klinika i promovišu vakcinisanje protiv gripa među starijima i decom.
Tanjug/AP Photo/Andy Wong
Ljudima je savetovano da nose maske, a lokalne vlasti su pozvane da čine sve kako bi se sprečilo širenje bolesti na prepunim mestima kao što su škole i domovi za starije osobe.

Kineske zdravstvene vlasti kažu da zimski virusi teže pogađaju njihovu naciju zbog smanjenog imuniteta stanovništva jer je ovo prva zima bez ograničenja vezanih uz pandemiju koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: