Utorak, 28.11.2023.

10:05

Šokantno otkriće: Stvoren je brutalan savez; A sve im je bilo "pred nosom" VIDEO

Analiza BBC njuza došla do podataka da se pet naoružanih grupa pridružilo Hamasu u smrtonosnom napadu na Izrael 7. oktobra.

Izvor: index.hr

Šokantno otkriće: Stvoren je brutalan savez; A sve im je bilo
EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Te grupe su, kako se dalje navodi, sprovodile zajedničke vojne vežbe sa palestinskom militantnom grupom još od 2020. godine. Vežbe su održavane u Gazi i bile su vrlo slične taktici korišćenoj tokom spomenutog smrtonosnog napada, preneo je Index.hr.

Da stvar bude još ozbiljnija, vežbe su se održavale na manje od jednog kilometra od barijere prema Izraelu i sve je objavljeno na društvenim mrežama.

Poslednja je održana samo 25 dana pre napada, a uvežbavalo se uzimanje talaca, napadi na zgrade i probijanje izraelske odbrane.

Prva vežba održana 29. decembra

Dokaze su prikupili BBC Arabic i BBC Verifyi oni pokazuju da je Hamas okupio frakcije u Gazi kako bi svi usavršili svoje borbene metode i na kraju izvršili napad na Izrael koji je regiju gurnuo u rat.

Sve je, kako se navodi, počelo 29. decembra 2020. godine, kada je čelnik Hamasa Ismail Hanije proglasio prvu od četiri vežbe kodnog naziva “Strong Pillar”.

Kao najmoćnija oružana grupa u Gazi, Hamas je okupio 10 drugih palestinskih frakcija na ratnim vežbama koje je nadzirao "zajednički operativni centar".

Podseća se da je Hamas pre 2018. službeno koordinisao svoje akcije s Palestinskim islamskim džihadom, drugom najvećom oružanom frakcijom u Gazi i, poput Hamasa, zabranjenom terorističkom organizacijom u brojnim zemljama.

Vežba iz 2020. bila je prva od četiri zajedničke vežbe održane tokom tri godine, od kojih je svaka dokumentovana u uređivanim videozapisima objavljenim na javnim kanalima društvenih medija.

BBC je vizuelno identifikovao 10 grupa, uključujući Palestinski islamski džihad, prema njihovim prepoznatljivim trakama za glavu i amblemima.

Nakon napada 7. oktobra, pet je grupa nastavilo da objavljuje videosnimke za koje se tvrdilo da pokazuju njihovo učestvovanje u napadu. Tri su izdala pisane izjave na Telegram kanalu tvrdeći da su učestvovale.

Podseća se i da su nakon napada na Izrael tri grupe, Palestinski islamski džihad, Brigade mudžahedina i Brigade Al-Naser Salah al-Den, tvrdile da su tog dana zarobile izraelske taoce.

Sada napori da se produži privremeno primirje u Gazi zavise od toga hoće li Hamas locirati te taoce.

Snimak s prve vežbe prikazuje maskirane zapovednike u bunkeru koji vode vežbu što počinje salvom raketne vatre.

Potom kamera pokazuje teško naoružane borce koji napadaju maketu tenka označenog izraelskom zastavom, zarobljavaju člana posade i odvlače ga kao zarobljenika. Snimak prikazuje i napade na zgrade.

Iz snimaka i potresnih izjava svedoka zna se da su obe taktike korišćene za zarobljavanje vojnika i napade na civile 7. oktobra, kada je oko 1.200 ljudi ubijeno, a procenjuje se da je odvedeno 240 talaca.

A onda su usledile i druga, treća, četvrta i bum!

Druga vežba “Strong Pillar” održana je gotovo tačno godinu dana kasnije, čiji je cilj bio da se potvrdi jedinstvo frakcija otpora. Tada je rečeno i da će vežbe "neprijatelju pokazati da ih zidovi i inženjerske prepreke na granicama Gaze neće zaštititi".

U drugom saopštenju Hamasa stoji da su zajednički vojni manevri osmišljeni da "simuliraju oslobađanje naselja u blizini Gaze", što se odnosi na izraelske zajednice. Vežba je ponovljena 28. decembra 2022. godine, a propagandne slike boraca koji vežbaju čišćenje zgrada i napade na tenkove u nečemu što izgleda kao replika vojne baze, objavljene su kako bi se obeležio ovaj događaj.

BBC navodi i da je Izrael znao za te vežbe, a Izraelske odbrambene snage (IDF) već su izvodile vazdušne napade kako bi prekinule Hamasove aktivnosti obuke. Tako je u aprilu 2023. bombardovano poprište prve vežbe “Strong Pillar”.

Brigadni general Amir Avivi, bivši zamenik zapovednika IDF-a u Gazi, rekao je za BBC da je bilo mnogo obaveštajnih podataka da su izvodili obuku, ali je dodao i da izraelska vojska nije shvatila za što su trenirali.

Dana 10. septembra 2023, takozvani centar zajedničkog odbora objavio je na svom namenskom Telegram kanalu fotografije muškaraca u vojnim odelima koji nadziru vojne instalacije duž barijere u Gazi.

Dva dana kasnije izvedena je četvrta vojna vežba “Strong Pillar”, a do 7. oktobra uvežbane su sve taktike koje će se primeniti u napadu.

Borci su snimljeni dok voze iste bele “Tojotine” kamionete koji su sledećeg meseca viđeni kako se kreću južnim Izraelom.

Propagandni video-snimak prikazuje naoružane osobe kako napadaju lažne zgrade i pucaju na lažne mete u njima, kao i obuku za juriš na plažu koristeći čamce i ronioce. Izrael je rekao da je odbio pokušaj iskrcavanja Hamasovih brodova na obale 7. oktobra.

Snimci boraca koji koriste opremu za paraglajding takođe nisu objavljene, kao ni snimci juriša na motorima, sve do napada

IDF je prethodno procenio da se 1.500 boraca pridružilo napadima 7. oktobra, a Tajms of Izrael je naveo da se sada veruje da je broj napadača bio bliži 3.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: