Ponedeljak, 27.11.2023.

11:46

"Kurti će pre otići na izbore, nego što će prihvatiti ZSO" VIDEO

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost ocenio je da bi kosovski premijer Aljbin Kurti pre izašao na izbore nego prihvatio ZSO.

Izvor: Kosovo online

Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

"Mislim da je teško očekivati bilo kakav značajniji pomak kada pogledate ceo taj pregovarački proces, a moramo ga sagledati sa dva aspekta. Prvi aspekt je samo ideja da Zajednica srpskih opština bude prihvaćena kao rešenje. Onda shvatamo da to jako teško može biti realizovano u startu, jer čini se da albanskoj strani to nikako ne odgovara, odnosno, jasno je da albanskoj strani to nikako ne odovara", rekao je Graovac.

On podseća da je Aljbin Kurti svoju popularnost stekao na odlučnom stavu da Zajednice srpskih opština neće biti, te da je teško očekivati da će menjati svoju poziciju u trenutku kada je prešao polovinu mandata.

"On je u februaru 2021. godine pobedio na izborima, što znači da se početkom 2025. godine očekuju naredni izbori na KiM. Kada to uzmemo u obzir, onda mi čak deluje i kao realnija opcija da će Aljbin Kurti pre da ode na izbore, nego što bi prihvatio formiranje Zajednice srpskih opština, ali to jedino pod uslovom da je pritisak sa Zapada toliko snažan da on mora formirati Zajednicu srpskih opština, što do sada nije bio slučaj. Ali, ukoliko bi se to desilo, mislim da bi on čak pre išao na vanredne izbore, pa da eventualno sa jednim novim mandatom, da kada materijalizuje ovu podršku koju sada ima u javnosti, da onda tek bude spreman na neki kompromis", naveo je Graovac.

Dodaje da će, po svemu sudeći, u buduće biti pregovora oko samog nacrta statuta ZSO, uz ocenu da ni to neće ići lako, jer ni oko toga ne postoji mogućnost lakog postizanja konsenzusa između srpske i albanske strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: