Meteorolog otkrio: Evo kada stižu prve snežne pahulje VIDEO

Beograd -- Meteorolog Nedeljko Todorović je za TV Prva govorio o tome kada treba očekivati snežne pahulje u nižim krajevima zemlje.

Izvor: B92
Podeli
Shutterstock/Nebojsa Markovic
Shutterstock/Nebojsa Markovic

Kako je najavio, prve snežne pahulje očekuju se u noći između subote i nedelje.

Orkanski vetrovi i jako nevreme pogodili su Rumuniji i Bugarsku, pa se postavlja pitanje mogu li se takve nepogode očekivati u Srbiji.

"Ova epizoda iz Rumunije i Bugarske je mimo nas, tj. prešla je preko nas, ali je to slabije bilo izraženo. To je onaj prodor i hlađenje, kao i vetar koji su bili u subotu u stvari na području Srbije. Pogotovo je bio jak vetar na području Vojvodine, istočne Srbije, u Beogradu, onako na granici jakog intenziteta. Sneg je pao u planinskim predelima, čak negde na visinama iznad 700-800 metara se i zabelelo, tako da kažem. Na Kopaoniku, kao što ste rekli, palo ga je negde oko 10-15 cm. To je taj događaj koji se pola dana ili dan kasnije premestio na područje Rumunije, zato što se taj ciklon sa oblačnošću i padavinom premeštao sa Atlantika, pa kad pređe Srednju Evropu, prvo zahvati i naše područje, pa se onda dalje prebaci u Rumuniju i Bugarsku. E sada, verovatno je tamo na tom području bio izraženiji vetar, tako da kažem, kao pojava, manje možda preko količine padavina i manje snežni pokrivač, ali u planinskim predelima normalno. Ali vetar je bio izražen i verovatno je kao posledica toga, pošto jak vetar zna da napravi nevolje, obori drveće, krovove i to je u nekim situacijama, nažalost, dovelo do neke nesreće i smrtnog slučaja, kao što je i kod nas, pre onih letnjih oluja, bilo sličnih događanja. U tom smislu, od tog događaja nema ništa kod nas, to smo završili", objasnio je meteorolog za TV Prva.

Kada možemo da očekujemo sneg?

Kako je najavio Todorović pred nama je period u kom će se smenjivati hladniji i topliji intervali u trajanju od po tri-četiri dana.

"Znači danas toplije, pa onda od utorka opet ide hladnije, kiša, u planinama sneg, to je noć između utorka i srede. Ne bi trebalo da bude snega u nižim predelima, znači samo u planinskim predelima i to u principu iznad 1000 metara. Do kraja ove sedmice snega u nižim predelima ne bi trebalo da bude, ali bi bilo mraza verovatno u četvrtak i u petak. I to pre svega na području Vojvodine, gde bi se razvedrilo delimično, dok bi u ovim brsko-planinskim predelima ostala još oblaka, tako da je manja verovatnoća da u nižim predelima tamo bude mraza, ali tamo gde se razvedri sada, tamo treba očekivati mraz", kazao je meteorolog.

Prvi sneg u nižim krajevima zemlje se očekuje u noći između subote i nedelje.

"Onda opet u petak i subotu sledi porast temperature. Znači to je taj neki ritam, dva, tri dana zahlađenja, pa dva, tri dana otopljenja, naoblačenje, kiša, pa posle kiše dolazi sneg. E sad je neizvesno kad će sneg pored onih planinskih predela da pada i u nižim. A to nas sve zanima. I mene zanima. Ajde da kažem da je možda prva prilika, tako da kažem, možda noć između subote i nedelje, jer bi posle te subote verovatno opet pristigao sveži, tj. hladniji vazduh. Može negde noć između subote i nedelje, eventualno u nedelju ujutru, da u nižim predelima pada sneg. Ne verujem da će se stvoriti snežni pokrivač, ali kažem i to je po znakom pitanja stvarno", rekao je Todorović za TV Prva.

Kako je meteorolog rekao, sledeća prilika za sneg je krajem novembra i kako je naglasio, tada je dosta izvesnije da će biti snežnih padavina.

"Verovatno ćemo tih prvih dana decembra, ili možda 30. novembra, to je pitanje sada, da vidimo sneg i u Beogradu i u većini mesta Srbije, u nižim predelima", rekao je.

Na pitanje o tome kakvo nas vreme očekuje za doček, odgovorio je da je suviše neozbiljno još sada davati takve prognoze

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 99 idi na stranu