"Ukrajina u EU 2030. ako ..."

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da bi Ukrajina mogla da se pridruži Evropskoj uniji 2030. ''ako obe strane urade svoj domaći zadatak''.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

"Ukrajina i druge zemlje kandidati moraju sprovesti reforme, boriti se protiv korupcije i ispuniti zakonske uslove. Nama u EU treba da bude jasno šta želimo da postignemo zajedno, koji su nam prioriteti i na šta želimo da potrošimo novac. I moramo da ubrzamo naše procese donošenja odluka", rekao je Mišel.

On je upozorio da zemlje Zapadnog Balkana već 20 godina čekaju da uđu u EU, zbog čega tu raste uticaj Rusije i Kine.

Prosperitetna i bezbedna Ukrajina je u evropskom interesu, dodao je.

"Njihov nedavni otpor Rusiji pokazao je da Ukrajina pripada EU. I to uskoro, ne jednog dana. Time bi EU dokazala i da je sposobna za geopolitičko delovanje", naveo je Mišel.

Na primedbu novinara nemačkog nedeljnika da su SAD do sada pružile više vojne pomoći Ukrajini nego sve države EU zajedno, Mišel je rekao da "ovo nije takmičenje" i da bi, gledajući unazad, malo ko očekivao da će EU snabdevati Ukrajinu oružjem vrednim milijarde evra.

On je dodao da se geopolitički uticaj ne meri uvek samo vojnom moći.

"U Ujedinjenim nacijama postavljam EU kao pionira u odbrani multilateralnog svetskog poretka zasnovanog na pravilima. Ako ne preuzmemo ovu ulogu, drugi će izgraditi novi poredak - bez naših vrednosti i pravila. Ako se to dogodi, mogli bismo izgubiti sve", poručio je Mišel.

On je rekao i da se hitno mora pregovarati o migracijama sa državama van EU, kao i da će ta tema biti na dnevnom redu neformalnog samita u Granadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu