Utorak, 03.10.2023.

08:13

Erdogan krenuo u obračun: Pohapšeno oko 1.000 ljudi

Turska policija uhapsila je oko hiljadu osoba u akciji protiv pripadnika Kurdske radničke partije samo nekoliko dana posle napada bombaša samoubice u Ankari.

Izvor: Beta, Tanjug

Erdogan krenuo u obračun: Pohapšeno oko 1.000 ljudi
Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Ta partija je u Turskoj proglašena za terorističku organizaciju.

U izveštaju TV TRT Haber navodi se da su antiterorističke operacije izvedene u 18 turskih provincija, prenosi Tass.

Raša tudej Balkan prenosi da bi Turska sada mogla da izvede i prekograničnu operaciju protiv militanata zabranjene Radničke partije Kurdistana. Kako navode, pozivajući se na provladin list "Hurijet", predsednik Turske Tajip Redžep Erdogan je u svom uvodnom govoru u parlamentu rekao: "Neka vam u ušima odzvanjaju reči - možda ćemo iznenada doći jedne noći".

"Nakon izjava turskog predsednika i ministra nacionalne odbrane Jašara Gulera, na dnevnom redu se pojavilo pitanje da li će biti organizovana prekogranična operacija, koja bi mogla biti sprovedena ako Turska to bude zahtevala", piše kolumnista Abdulkadir Selvi.

Kako je napomenuo, ako bude potrebno, operacija se može izvršiti u roku koji odredi Ankara.

Novinski sajt "ANF njuz", blizak militantnoj grupi Radnička partija Kurdistana, objavio je u petak da je grupa pod nazivom "Bataljon besmrtnika" izvela bombaški napad u turskoj prestonici Ankari.

Dvojica terorista izvela su bombaški napad ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Ankari, usled čega su lakše povređena dvojica policajca, preneo je Rojters.

Jedan napadač se razneo, a drugog je ubila policija, navele su lokalne vlasti.

Tokom pucnjave dva policajca su lakše ranjena. Kako je izvestio TV kanal "A Haber", Radnička partija Kurdistana preuzela je odgovornost za pokušaj terorističkog napada.

Nakon ovih događaja, tursko ministarstvo odbrane izvestilo je da je Turska izvela vazdušne napade na severni deo Iraka i uništila 20 ciljeva zabranjene kurdske grupe PKK.

Turska vojska je pojačala vazdušne napade na severne iračke baze PKK u Gari, Hakurku, Metini i Kandilu navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je veliki broj pripadnika PKK "neutralizovan" u napadima.

Ministar unutrašnjih poslova je kasnije rekao da je tokom operacije uhapšeno dodatnih 928 ljudi za koje se sumnja da su držali nelicencirano vatreno oružje ili da su povezani sa švercom vatrenog oružja.

On je dodao da je tokom akcije zaplenjeno preko 840 komada vatrenog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: