Zelenski traži od NATO još PVO

Kijev -- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom više sistema PVO za odbijanje ruskih napada.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP
Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ti napadi se, kako je dodao, posebno očekuju tokom zime.

"Generalni sekretar se složio da uloži napore da nam pomogne da mobiliše članice NATO", rekao je Zelenski u Kijevu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom.

"Moramo zajedno da prebrodimo zimu, da zaštitimo našu energetsku infrastrukturu i živote naših građana", rekao je Zelenski.

Stoltenberg je rekao da ukrajinska kontraofanziva protiv ruske vojske napreduje.

"Danas vaše snage napreduju. Suočene su sa žestokim borbama, ali malo po malo napreduju", rekao je Stoltenberg. ;

"Ukrajinci se bore za svoje porodice i svoju slobodu", rekao je generalni sekretar NATO, navodeći da se "Moskva bori za svoje imperijalističke iluzije".

Na sastanku je bilo reči i o priključenju Ukrajine NATO, a Zelenski je ocenio da je "pitanje vremena kada će Ukrajina biti de jure članica NATO". "Činimo sve da taj trenutak bude bliže", rekao je Zelenski iako su saveznici odbijali da Kijevu daju rok za pristupanje na poslednjem samitu u julu u Litvaniji.

Stoltenberg, koji je danas doputovao u nenajavljenu posetu Kijevu, rekao je da je "Ukrajina bliža NATO nego ikada do danas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu