Fon der Lajen: Objasniti, proširenje je u interesu EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je ključno evropskim građanima objasniti da je proširenje Evropske unije u njenom interesu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Andres Kudacki
Tanjug/AP Photo/Andres Kudacki

Kako je objasnila, to je pitanje posebno s obzirom na opasnije i nepredvidivije geopolitičko okruženje.

Ruski rat protiv Ukrajine dokazao je da postoji snažna potreba da se Evropa prilagodi opasnijem i nepredvidlvijem geopolitičkom okruženju, rekla je ona i istakla da je "deo tog prilagođavanja i proširenje Unije".

Fon der Lajen je na studijskim danima Evropske narodne partije (EPP) u Splitu kao vrlo važno istakla da državama članicama i građanima treba objasniti da nas, kako je navela, "u novom geostrateškom okruženju proširenje na temu zasluga osnažuje i na našu je dobrobit", prenela je Hina.

Fon der Lajen je to rekla na konferenciji za novinare sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsednikom EPP-a Manfredom Veberom.

Naglasila je da je Unija pojačala napore prema odbrambenoj uniji i osnažila veze s NATO saveznicima i drugim pouzdanim partnerima.

Unija je Ukrajinu do sada vojno i finansijski pomogla s više od 81 milijardi evra.

Ruska ucena energentima nije uspela, jer se Evropa rešila zavisnosti od ruskih energenata, a cene su pale na predratni nivo.

Ključno je ipak, kazala je predsednica EK, da EU radi na razvoju čistih tehnologija, jer one pojačavaju njenu nezavisnot i konkurentnost te stvaraju nova radna mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu