Analena priznala: "Leopardi ne rade"

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok priznala je da je neko oružje koje su poslali Ukrajini zastarelo i "ne baš funkcionalno".

Izvor: The Kyiv Independent
Podeli
EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

U intervijuu za CNN ona je rekla da je potreba da se obezbedi da nemačko oružje bude potpuno funkcionalno jedan od razloga zašto je Berlin do sada odbijao da Kijevu obezbedi rakete dugog dometa.

"Moramo da budemo jasni oko svakog detalja, kako to funkcioniše, ko zapravo može da upravlja njima (projektilima)", rekla je Analena Berbok za CNN. "Da, potrebno je neko vreme. Potpuno razumem da nema dovoljno vremena u Ukrajini, ali kada isporučimo rakete, moraju da funkcionišu."

Rakete taurus imaju veći domet od francuskog SCALP i britanskog oružja storm šedou, koje ukrajinska vojska koristi od maja. Nemačke krstareće rakete mogu da dosegnu do 500 kilometara, što znači da bi Ukrajina mogla da ih koristi za napad duboko na teritorije koje je okupirala Rusija, uključujući Krim.

Prema Berbokovoj, loše stanje nekog nemačkog naoružanja objašnjava se činjenicom da Evropa nije bila suočena "sa brutalnim ratom u poslednje vreme".

Nemački list Špigl je 19. septembra izvestio da je Ukrajina odbila da prihvati nedavnu seriju od 10 tenkova leopard 1A5 koje je poslala Nemačka, rekavši da su im potrebne popravke koje ukrajinska vojska ne može da izvrši.

Neki od prvih 10 leoparda koje je Nemačka obezbedila u julu takođe su navodno imali slične probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu