Vučić iz Njujorka: "Neće mi ni Amerikanci, ni Rusi određivati šta ćemo raditi, zaštitićemo svoj narod"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas iz Njujorka.

Izvor: B92
Podeli
FOTO: TANJUG/ RADULE PERIŠIĆ/bs
FOTO: TANJUG/ RADULE PERIŠIĆ/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od prekjuče boravi u Americi, gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine UN.

"Intenzivno vodimo razgovore sa međunarodnim predstavnicima za KiM. Preduzimamo sve što je u našoj moći. Dobro znamo šta nam je posao i kakav nam je posao zaštita interesa našeg naroda. Pozivam sve da reaguju, da urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu na prostoru KiM. Ja sam o tome obavestio, o svemu što se zbiva i španskog premijera, inače iskrenog i velikog prijatelja Srbije. Razgovarao sam ponovo i sa Šarlom Mišelom i sa mnogim predstavnicima EU. Nadam se da će dobro razumeti naše poruke", rekao je Vučić.

On kaže da se radi na tome da se sazove vanredna sednica Saveta bezbednosti UN.

"Siti smo više tog, botsajdizma, očigledno je ko je ovde kriv, jasno je to i onima koji podržaavaju takvo ponašanje Kurtija. O tome ćemo razgovarati i u subotu i nedelju i doneti konačnu odluku."

"Jasno je da je posle pretnji Aljbina Kurtija da će Srbi da pate i plate, on krenuo u širu akciju etničkog čišćenja. Preduzimamo sve što je u našoj moći, želimo da iskoristimo sva politička sredstva. Pozivamo međunarodnu zajednicu da reaguje. U ranim jutarnjim satima ćemo imati veoma bitne sastanke."

"Glavna tema mog govora biće principi međunarodnog javnog prava, kao politički veteran, želim da ostavim pečat i tim govorom i molim građane Srbije da to poslušaju, biće posle 17 sati, govoriću činjenice, istinu i verujem da se mnogima neće dopasti. Možda ću da govorim i nešto duže, možda će da me prekinu, neki su govorili i duže, njih nisu prekidali."

"Usklađujemo termine sa korejskim predsednikom, kineskim, važni sastanci. Možemo da očekujemo širu podršku Narodne Republike Kine. Brojimo sada članice Saveta bezbednosti, potrebno je devet da imamo na svojoj strani", naveo je Vučić.

"Neutralni smo, možemo da se oslonimo samo na sebe"

Vučić je, povodom pisanja Jutarnjeg lista o sukobu između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu rekao: "Interesantno je kako različite zaključke izvlače Hrvati i lažni desničari u Srbiji. Mi ne pripadamo nijednom vojnom paktu, mi smo neutralni. Jermenija pripada ODKB-u. Jermenija nije bila neutralna, ali je napuštala svoje pozicije...Mi poštujemo Jermeniju, ali mi smo neutralni i ja znam da mi možemo da se oslonimo samo na sebe...Zato nam je potrebna što jača vojska i ekonomija".

On je dodao da ćemo sami da čuvamo svoje nebo i da zaštitimo svoj narod.

"Oseća se miris slobode u svetu. Ne kažem da je ona došla, ali se oseća. Ja vidim kako se šire slobodarski pokreti u svetu...I nama malima, kada osetimo taj miris slobode, to je nekada dovoljno. Nastaviću da punim plućima udišem taj miris slobode za Srbiju, nadam se bez štete za Srbiju. Živela Srbija", poručio je Vučić iz Njujorka.

Vučić se potom oglasio i na platformi Instagram.

"Trideset godina srpski narod trpi najgore licemerje, pritiske i napade, samo zato što je želeo da sačuva svoju zemlju i ognjišta svojih pradedova. U tih trideset godina uzimali su nam sve, od ljudi, do teritorije. I za sve to što su nam činili, uvek su krivili nas. Danas je situacija za našu zemlju jednako teška kao što je bila i pre petnaest ili dvadeset godina. Ipak, po prvi put, i ovde u UN sve snažnije duvaju vetrovi slobode. Mi, Srbi i građani Srbije, vazduh slobode udišemo punim plućima i čuvaćemo svoju zemlju. Nema predaje", napisao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 109 idi na stranu