Odbačen predlog Kine: "Neosnovano"

Filipini, Malezija, Tajvan i Vijetnam odbacili su kao neosnovanu mapu koju je objavila Kina koja označava njene pretenzije na suverenitet pojedinih teritorija.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/NARONG SANGNAK
EPA/NARONG SANGNAK

One uključuju i Južno kinesko more, a za koju je Peking ranije rekao da treba da se posmatra racionalno i objektivno.

Kina je u ponedeljak objavila mapu svoje čuvene linije u obliku slova U koja pokriva oko 90 odsto Južnog kineskog mora, izvora mnogih sporova u jednom od najspornijih plovnih puteva na svetu, gde svake godine prođe više od 3 mlijardi dolara trgovine, prenosi Rojters.

Ta linija dugačka je 1.500 kilometara, i proteže se od ostrva Hainan i useca se u ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) Vijetnama, Filipina, Malezije, Bruneja i Indonezije.

Filipini su danas pozvali Kinu da se "ponaša odgovorno i pridržava se svojih obaveza" prema međunarodnom pravu i arbitražnoj presudi iz 2016. kojom je proglašeno da predložena kineska linija nema pravnu osnovu, a Malezija je saopštila da je uložila diplomatski protest zbog mape.

''Ovaj najnoviji pokušaj da se legitimiše navodni suverenitet i jurisdikcija Kine nad filipinskim karakteristikama i morskim zonama nema osnova prema međunarodnom pravu'', saopštilo je filipinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Malezijsko Ministarstvo je poručilo da nova mapa nema obavezujući autoritet nad Malezijom, koja ''takođe posmatra Južno kinesko more kao složen i osetljiv slučaj''.

Kina je takođe objavila mapu sa 10. crticom 2013. Upitan o mapi, portparol tajvanskog Ministarstva spoljnih poslova Džef Liu rekao je da Tajvan ''apsolutno nije deo Narodne Republike Kine''.

''Bez obzira na to kako kineska vlada izokreće svoj stav o suverenitetu Tajvana, to ne može da promeni objektivnu činjenicu da naša zemlja postoji'', rekao je on.

Mapa je bila drugačija od uže verzije koju je Kina podnela Ujedinjenim nacijama 2009. godine, koja je uključivala takozvanu ''liniju sa devet crtica''. Nova mapa nalikuje na mapu Kine iz 1948. godine, koja uključuje i Tajvan.

''Stav Kine po pitanju Južnog kineskog mora je uvek bio jasan. Nadležne vlasti Kine redovno ažuriraju i objavljuju različite tipove standardnih mapa svake godine.

Nadamo se da relevantne strane to mogu sagledati na objektivan i racionalan način'', rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 643 idi na stranu