Franko Simatović Frenki se vraća u Srbiju

Nekadašnji čelnik Državne bezbednosti Franko Simatović, pred Tribunalom u Hagu osuđen na 15 godina zatvora, pušten je na privremenu slobodu i stiže u Srbiju.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA/Martijn Beekman POOL
EPA/Martijn Beekman POOL

Razlog za ovu odluku suda je to što u zatvorskim uslovima ne može da prima terapiju koja mu je neophodna.

Simatović je zajedno sa bivšim rukovodiocem Državne službe bezbednosti Jovicom Stanišićem uhapšen 2003. kada je i podignuta optužnica. Nakon prvog suđenja 2013. godine obojica su oslobođeni, ali se tužilaštvo žalilo.

Presuda je ukinuta 2015. godine i postupak je vraćen na početak. Drugo suđenje je počelo 2017. pa su u junu 2021. godine proglašeni krivim za zločine u Bosanskom Šamcu i osuđeni na po 12 godina zatvora.

Na ovu presudu žalili su se Simatović i Stanišić, ali i Tužilaštvo, pa je Žalbeno veće u maju ove godine donelo konačnu presudu od 15 godina za zločine počinjene u šest gradova u Bosni i Hercegovini i jedan na Daljskoj planini u Hrvatskoj, početkom devedesetih godina.

U četiri tačke Stanišić i Simatović su se optužnicom teretili za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva.

Simatović i Stanišić su tokom suđenja puštani na privremenu slobodu. Simatović je u zatvoru proveo preko osam godina, a Stanišić više od sedam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu