Poljaci naoružani: "Spremni smo"

U slučaju opasnih događaja na granici, helikopteri su naoružani, spremni za borbu, rekao je poljski zamenik načelnika Generalštaba general Marek Sokolovski.

Izvor: RT.rs
Podeli
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Zamenik načelnika Generalštaba vojske Poljske, general Marek Sokolovski, najavio je da su posade poljskih vojnih helikoptera spremne da, po potrebi, upotrebe oružje na granici sa Belorusijom.

Prema njegovim rečima, borbeni helikopteri su 2. avgusta prebačeni u granično područje Poljske i Belorusije.

"U slučaju opasnih događaja na granici, helikopteri su naoružani, spremni za borbu", rekao je Sokolovski tokom sastanka sa ministrom odbrane Mariušem Blašakom, prenose RIA novosti.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je 1. avgusta saopštilo da je pozvalo otpravnika poslova Belorusije zbog dva helikoptera koji su "narušili vazdušni prostor Poljske".

Nakon toga, poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak naredio je povećano prisustvo trupa i borbenih helikoptera na granici sa Belorusijom.

Belorusko Ministarstvo odbrane je, sa druge strane, saopštilo da su optužbe netačne, kao i da je njihova svrha pravdanje nagomilavanja poljskih snaga u blizini granice.

Belorusija je 2. avgusta predala Poljskoj dokaze o odsustvu bilo kakvih osnova za optužbe za kršenje granice od helikoptera, dok je iz Stejt departmenta poručeno da SAD za sada ne vide osnov za korišćenje principa kolektivne odbrane NATO-a u vezi sa optužbama Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 643 idi na stranu