CIA, FBI... Ima ih svuda, uređuju i Vikipediju

Vikipedija je jedno od mnogih alata koje američki liberalni establišment i njegovi saveznici u obaveštajnoj zajednici koriste za vođenje "informacionog rata".

Izvor: B92

Četvrtak, 03.08.2023.

17:34

CIA, FBI... Ima ih svuda, uređuju i Vikipediju
Foto: Profimedia

Ovo je rekao suosnivač sajta Lari Senger, novinaru Glenu Grinvaldu.

Govoreći u Grinvaldovom potkastu 'Sistem Update', Sanger se požalio kako je stranica kojoj je pomogao da se osnuje 2001. postala instrument "kontrole" u rukama levo-liberalnog establišmenta, među koje on ubraja CIA, FBI i druge američke obaveštajne službe agencije, preneo je RT.

"Imamo dokaze da su još 2008. kompjuteri CIA i FBI korišćeni za uređivanje Vikipedije“, rekao je on i dodao: "Da li mislite da su to prestali da rade od tada?"

Aktivnost CIA i FBI na Vikipediji prvi je javno objavio student programiranja po imenu Virđil Grifit 2007. Grifit je razvio program pod nazivom "Viki Scanner" koji je mogao da prati lokaciju računara koji se koriste za uređivanje članaka na Vikipediji i otkrio je da su CIA, FBI i mnoštvo velikih korporacija i vladinih agencija čistili onlajn enciklopediju od inkriminišućih informacija.

CIA kompjuteri su korišćeni za uklanjanje broja žrtava iz rata u Iraku, dok je mašina FBI korišćena za uklanjanje snimaka iz vazduha i satelita američkog zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi. CIA kompjuteri su korišćeni za uređivanje stotina članaka, uključujući zapise o tadašnjem iranskom predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu, kineskom nuklearnom programu i argentinskoj mornarici.

Neke izmene su bile sitnije, pri čemu je bivši šef CIA Vilijam Kolbi očigledno uređivao svoj unos kako bi proširio svoju listu dostignuća.

"Obaveštajne agencije" plaćaju najuticajnijim ljudima da promovišu svoje planove, sa kojima su već uglavnom u skladu, ili samo razviju sopstveni talenat unutar obaveštajne zajednice, nauče igru Vikipedije, a zatim guraju šta žele da kažu sa svojim narodom", rekao je Sanger Grinvaldu.

"Veliki deo obaveštajnog i informacionog rata vodi se onlajn", nastavio je, "na veb lokacijama poput Vikipedije". Ranije ove godine, vlasnik X (bivši Tviter) Ilon Musk objavio je mnoštvo dokumenata koji pokazuju kako su bivši rukovodioci platforme bili u dosluhu sa FBI-jem kako bi uklonili sadržaj koji je agencija želela da sakrije, pomagao je u kampanjama američkog vojnog uticaja na mreži i cenzurisao "antiukrajinske narative" u ime više američkih obaveštajnih agencija.

Izvršni direktor "Mete" Mark Zakerberg je takođe priznao da je Fejsbuk, najveća platforma društvenih medija na svetu, cenzurisala tačne informacije koje su štetile predizbornoj kampanji predsednika Džoa Bajdena 2020. na direktan zahtev FBI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: