Apokaliptične scene: Udari groma napravili haos; Vojska hitno reagovala FOTO/VIDEO

Superćelijska oluja napravila je juče haos u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Izvor: Blic
Podeli
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPPUBLIKE SRBIJE/bs
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPPUBLIKE SRBIJE/bs

Pet osoba je tokom nevremena izgubilo živote, a pričinjena je ogromna materijalna šteta.

Jak orkanski vetar nosio je sve pred sobom, lomio prozore i krovove, bacao kontejnere, čupao drveće i obarao kranove.

Vojska Srbije obavila je ukupno 201 intervenciju, te je registrovano 20 požara koji su nastali usled udara groma.

Angažovano je ukupno 505 vatrogasaca-spasilaca sa 203 vozila i tom prilikom evakuisali i spasili 18 osoba.

Beograd

Pročitajte još:

Beograd je juče zahvatilo jako nevreme.

Vetar je čupao drveće, letele su limene konstrukcije, a zabeleženo je i pet požara koji su nastali usled udara groma.

VSB Beograd je intervenisala sa 105 vatrogasaca i 35 vozila na 34 intervencija u 9 opština, na 5 požara, 9 tehničkih intervencija (padovi krovne konstrukcije), 20 intervencija za palo drveće. VSJ je na više lokacija nastavila da uklanja pala stabla sa kolovoza i automobila. Povređenih, evakuisanih i spašenih lica nije bilo.

Mačvanski okrug

Nevreme koje je zahvatilo teritoriju grada Šapca, Loznicu i opštinu Bogatić, Vladimirci i Koceljevo, oko 19 časova, je za sobom ostavio veliki broj oborenih stabala, kvarova na niskonaponskoj mreži kao i oborenih konstrukcija na krovovima zgrada i kuća.

Pripadnici VSJ 20 vatrogasaca-spasilaca sa 10 vozila bili su angažovani na 12 tehničkih intervencija (uklanjanje palog drveća i metalnih elemenata koja su popadala sa krovova), kao i 2 požara (šuma u Krupnju i drvo u Vladimircima).

Prema informacija EDS Kraljevo na teritoriji opštine Krupanj trenutno je van funkcije 30 trafo stanica, na teritoriji grada Loznica 16 trafo stanica, grada Šapca 14 trafo stanica.

Sremski okrug

Na dežurni telefon 193 primljeno je nekoliko dojava da su pala drva zbog kojih je obustavljen saobraćaj u više pravaca.

Foto: Stara Pazova/B92.net
Foto: Stara Pazova/B92.net

Pripadnici VSJ Sremska Mitrovica, PVSJ Šid, PVSJ Ruma, PVSJ Inđija i PVSJ Stara Pazova angažovani su na 25 lokacija na kojima su uklanjali stabla koju su pala na kolovoze. Angažovano je 24 vatrogasaca-spasilaca sa 10 vozila. Angažovana je i služba Gradskog zelenila koja takođe radi na raščišćavanju puteva, i sanaciji nastale štete.

Šumadijia

Nevreme praćeno velikom količinom padavina i jakim vetrom zahvatilo je i teritoriju Šumadijskog upravnog okruga.

Ekipe VSB Kragujevac su bile angažovane na 12 intervencija (10 tehničkih i 2 tehničke intervencije u saobraćaju) sa 32 vatrogasaca i 12 vozila. Spasena su 4 lica, i 2 lica su povređena.

Jedna osoba spašena je iz kućice za naplatu parkinga, dok je dvoje ljudi izvučeno iz vozila na koje je palo drvo. Jedna osoba spašena je i kada se drvo srušilo ispred ulaznih vrata kuće, dok je na dvoje njih palo drvo dok su bili u automobilu.

Povređene je zbrinula Hitna pomoć.

Bački okrug

Na teritoriji Južno Bačkog Upravnog Okruga, nevremenom su bile zahvaćene opštine Bačka Palanka, Bač, Beočin, Sremski Karlovci i Novi Sad.

Ukupan broj intervencija je 21.

Od toga 19 intervencija sa drvećem koje je palo i dva požara.

Intervenisala su 42 vatrogasca-spasioca sa 19 vozila, spašeno je 12 osoba, od toga petoro dece.

Pomoravlje

Nevreme praćeno velikom količinom padavina i jakim vetrom oko 21.51 časova zahvatilo je i Pomoravski okrug.

Palo je drveće u Paraćinu, Ćupriji, Despotovcu, Rekovcu. Jagodini. Na ukupno na 16 tehničkih intervencija i jednom požaru bilo je angažovano 36 vatrogasaca sa 14 vozila.

Raški okrug

Usled padavina i jakog vetra došlo je do obaranja stabala na put.

Ekipa VSJ, 2 vatrogasca-spasioca sa jednim vozilom bili su angažovani na 3 intervencije uklanjanja stabala sa puta.

Šest požara u Kolubarskom okrugu

Usled jakog vetra i nevremena na teritoriji nadležnosti Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu vatrogasci spasioci na teritoriji grada Valjeva, opštine Ljig, Lajkovac i Ub imali su ukupno 18 intervencija, tom prilikom angažovano je 50 vatrogasaca i 20 vozila.

Ukupno je bilo 6 požara usled pada kablova .

Ukupno je bilo 12 tehničkih intervencija usled pada drvenih stabala, od toga je 5 stabala palo na automobile, 1 na kuću i ostalih 6 padalo po putevima. Nije bilo povređenih lica niti evakuacije stanovništva.

Južni Banat

Na teritoriji Južnog Banata vatrogasne jedinice intervenisali su na ukupno 18 intervencija usled uklanjanja palih stabala i palog krova na kojima je bio angažovan 51 vatrogasac sa 19 vozila.

Moravički okrug

Usled vremenskih nepogoda koje su u kasnim popodnevnim satima zahvatile teritoriju Moravičkog okruga, vatrogasno spasilačke jedinice Odeljenja za vanredne situacije imale su 2 požara i 2 ostale intervencije (sklanjanje stabala sa kolovoza), kojom prilikom je angažovano 10 vatrogasaca spasioca sa 4 vozila i ostalom opremom.

Zbog kvara na dalekovodu bez električne energije su potrošači u 5 MZ.

Zaječarski okrug

Na teritoriji Zaječarskog okruga pripadnici VSB Zaječar 16 vatrogasaca-spasilaca sa 7 vozila bili su angažovani na 6 tehničkih intervencija uklanjanja stabala sa puta i jednoj intervenciji gašenja požara usled udara groma.

Usled padanja stabla na vozilo, 2 lica su povređena.

Rasinski okrug

U večernjim satima teritoruju Grada Kruševca, pogodilo je jako nevreme sa velikom količinom kiše i jakim olujnim vetrom.

Tom prilikom oboren je veći broj stabala na ulicama grada i okolnih mesta. Na 3 Intervencije uklanjanja drveća sa ulica i puteva – angažovana su 6 vatrogasca-spasioca sa 3 vozila. Na Intervencija uklanjanja limenog krova sa ulice, angažovano je 4 vatrogasaca-spasilaca sa 1 vozilom.

Jablanički okrug

Na teritoriji Jablaničkog okruga pripadnici VSJ 15 vatrogasaca-spasilaca sa 6 vozila, bili su angažovani na 4 tehničke intervencije uklanjanja stabala sa puta i jednoj intervenciji gašenja požara usled udara groma i dve tehničke intervencije uklanjanja limenih krovova otkačenih usled jakog vetra.

Niški okrug

Na teritoriji Niškog okruga pripadnici VSJ 18 vatrogasaca-spasilaca sa 8 vozila, bili su angažovani na 8 tehničkih intervencija uklanjanja stabala sa puta. Dva lica su spasena iz vozila koje je usled obilne kiše ostalo u vodi ispod nadvožnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu