Blinken dobio upozorenje: Zaoštrava se

Kineski zvaničnici su, kako "Volstrit džornal" saznaje, upozorili američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Izvor: RT.rs
Podeli
 EPA-EFE/ANDY RAIN / POOL
EPA-EFE/ANDY RAIN / POOL

Oni su naveli da bi tenzije između Pekinga i Tajpeja, pa samim tim i Vašingtona, mogle da se pogoršaju zbog postupaka tajvanskog potpredsednika i predsedničkog kandidata na predstojećim izborima Lai Čing-tea.

Izbori na Tajvanu, naime, bili su među glavnim temama prošlonedeljne Blinkenove posete Kini, a domaćine iz Pekinga zanimalo je da li Amerika u tom glasanju ima sopstveni interes i da li na vladajuću tajvansku Demokratsku progresivnu partiju (DPP) gleda kao na prijatelje.

Lai je, inače deo tog tabora, i, kako ovaj medij podseća - agresivniji je po pitanju tvrdnji o nezavisnosti Tajvana, od predsednice Cai Ingven, koja, pošto joj ističe mandat, neće moći da se kandiduje.

Blinken je, međutim, domaćine pokušao da umiri tvrdeći da će SAD na izborima na Tajvanu imati "ujednačen" pristup. Vašington ne podržava bilo kakvo mešanje u glasanju, ponovio je Blinken stav američke administracije.

Peking, koji na odmetnuti Tajvan gleda kao na svoju suverenu teritoriju, više puta je optuživao SAD da podržavaju secesionističke političare u Tajpeju.

Iako su se SAD uzdržale od uspostavljanja formalnih diplomatskih odnosa sa Tajvanom, američki političari su imali sastanke sa lokalnim zvaničnicima.

Peking takve kontakte, kao i prodaju američkog oružja Tajvanu, smatra kršenjem principa "jedne Kine", pa je tako velike vanredne vojne vežbe oko ostrva održao i nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu 2022. i nakon posete tajvanske predsednice Cai Ingven Americi u martu ove godine.

Lai, koji trenutno vodi u anketama za predsedničke izbore na Tajvanu 2024, ranije je sebe opisivao kao "pragmatičnog političkog radnika za nezavisnost Tajvana". Kasnije je pojasnio da neće nastojati da promeni trenutni politički status Tajvana.

"Želeo bih da ponovim da je Tajvan već nezavisna i suverena država i da stoga nemamo potrebu da dalje proglašavamo nezavisnost Tajvana", rekao je Lai u januaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu