Petković: Zaustaviti Kurtija u nameri da izazove požar na KiM

Beograd -- Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da se Aljbin Kurti mora zaustaviti u nameri da izazove požar na KiM i celom regionu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Photo: M.K./ATAImages
Photo: M.K./ATAImages

Petković je to rekao u razgovoru s ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem i ponovio da Sbija ostaje opredeljena za dijalog i razgovore kao mehanizam za rešavanje problema i za stvaranje bezbednog okruženja za ostanak i opstanak srpskog naroda u pokrajini.

Petković je italijanskog ambasadora informisao o ugroženoj bezbednosti srpskog naroda u pokrajini i poslednjim jednostranim potezima Kurtija koji je nasilno i protivpravno doveo nelegitimne gradonačelnike i specijalne jedinice u srpske objekte na severu KiM, što je dovelo do novih tenzija i krize na terenu koja ne odgovara nikome sem vlastima u Prištini koja na taj način želi da izbegne obavezu formiranja ZSO na koju Srbi čekaju 3700 dana.

Direktor Kancelarije za KiM istakao je da su svakodnevne pretnje Kurtija i targetiranje ljudi ništa drugo nego nastavak terora i pritisaka na Srbe i u tom smislu podsetio na neosnovano hapšenje Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića iako postoje neoborivi dokazi o njihovoj nevinosti, kao i na mučko ranjavanje Dragiše Galjka od strane Rosu specijalca, što je, kako je rekao, nastavak ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Petković je takođe, izrazio žaljenje i zbog povređenih vojnika Kfora kojima je poželeo brz oporavak.

On je ukazao da će srpski narod istrajati u svojim legitimnim zahtevima da lažni gradonačelnici moraju da napuste objekte na severu KiM, kao i Kurtijevi specijalci, a da se Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste iz pritvora.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da ohrabruje što su po prvi put zemlje Kvinte osudile ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija po pitanju nasilja na severu Kosova i Metohije i naglasio da se Kurti mora zaustaviti u nameri da izazove požar u pokrajini i celom regionu.

Beograd će, i pored ozbiljnih opstrukcija i nasilnih akcija Prištine, nastaviti da radi na zalaganju za mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, ali neće dozvoliti ugrožavanje života našeg naroda. Ostajemo opredeljeni dijalogu i razgovoru kao mehanizmu za rešavanje problema i stvaranje bezbednog okruženja za ostanak i opstanak srpskog naroda u pokrajini i učinićemo sve da sačuvamo svoj narod u pokrajini, zaključio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu