Zaharova: Rusija spremna...

Rusija ne odustaje od političkih i diplomatskih metoda osiguranja bezbednosti, ali one mogu biti efikasne samo kad strane ne pokušavaju da prevare jedna drugu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/ HANDOU
Foto: EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/ HANDOU

To je izjavila portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Rusija ne odustaje i nikada nije odustajala od političko-diplomatskih metoda osiguranja bezbednosti koje mogu da imaju različitu formu i mogu da se realizuju u različitim formatima. Mada život pokazuje da takve metode mogu biti efikasne i održive samo kada su sve strane okrenute ravnopravnoj i konstruktivnoj saradnji i iskreno izvršavaju ono što je postignuto sporazumima, ne pokušavaju da varaju i da ih izvrću u svoju korist", rekla je ona.

Prema njenim rečima, u suprotnom će i najbolji dogovori ostati da vise u vazduhu.

"Međutim, takav stav američkih kolega se, nažalost, još ne vidi", dodala je Zaharova.

Prema njenim rečima, Moskva nije čula u izjavama savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana nikakve naznake da su SAD spremne da odustanu od cilja da Rusiji nanesu "strateški poraz" i da Rusiju izbace iz međunarodne arene kao suverenog i punopravnog političkog igrača.

Napomenula je da u slučaju da SAD i njeni saveznici koji su protiv Rusije su zaista zainteresovani za oporavak međunarodne situacije i žele da se vrate smislenom radu u kontroli naoružanja, onda bi trebalo da se odreknu neodgovorne i bezobzirne želje da po svaku cenu izgrade svet na američkim šablonima koji bi mogli da dovedu do globalne katastrofe.

Salivan je ranije rekao da će Amerika nastaviti da se pridržava kvantitativnih ograničenja u okviru sporazuma START 3 sve dok to radi i Rusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu