Tužilaštvo traži produženje pritvora za oca K.K.

Više javno tužilaštvo u Beogradu predložilo sudu da produži pritvor V.K. ocu 13- godišnjeg dečaka, koji je u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio 10 i ranio šest ljudi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.06.2023.

14:20

Tužilaštvo traži produženje pritvora za oca K.K.
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Produženje je predloženo da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično delo i zbog uznemirenja javnosti, rečeno je Tanjguu u tom tužilaštvu. Odluku o produženju pritvora doneće sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beorgadu.

Otac K.K, V.K, uhapšen je odmah nakon što je njegov sin, koji nije krivično odgovoran, počinio zločin u školi.

Više javno tužilaštvo protiv njega sprovodi istragu zbog sumnje da je izvršio za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Sumnja se da je V.K. u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi, saopštilo je ranije tužilaštvo.

V. K. je, kako se sumnja, i postupio suprotno odredbi čalana 32 stav 1 Zakona o oružnju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja njegov sin uspeo da dodje u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni V.K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbedjenom metalnom sefu u ormaru u predsoblju stana.

Dete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ "Vladimir Ribnikar" u Beogradu, koju pohadja, gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđanja i osmoro učenika, a teško ranio nastavnicu škole i šestoro učenika od kojih je jedna devojcica u međuvremenu preminula.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu. Njegov sin nije krivično odgovoran prema važećim propisima, jer nema navršenih 14 godina.

Smešten je radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za decu i omladinu.

Pored ovog postupka, u toku je i predistražni postupak protiv majke dečaka u pravcu utvrdjivanja da li u njenim radnjama ima elemenata izvrsenja krivicnog dela zanemarivanje i zlostavljanje deteta, a u toku su i provere u odnosu na streljački klub u kojem su ptac i sin vežbali pucanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: