"Tajvan je veoma ranjiv": Kina spremna za napad?

Tajvan je veoma ranjiv na mogući kineski vazdušni napad, a to bi američkim službama bilo teže da otkriju zbog nove taktike Pekinga,kaže Vašington post.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/WALLACE WOON
EPA-EFE/WALLACE WOON

Američki zvaničnici strahuju da tajvanska protivvazdušna odbrana neće moći da "precizno otkrije lansiranje raketa" i da na njih efikasno i brzo odgovori, navodi se u tim poverljivim tekstovima čiju autentičnost AFP nije mogao da proveri iz nezavisnih izvora.

Nešto više od polovine tajvanskog vazduhoplovstva bilo bi upotrebljivo u borbi, a premeštanje nekih od tih letelica u skloništa moglo bi da potraje nedelju dana, naveo je Vašington post, pozivajući se na te dokumente.

Ti tekstovi su deo niza tajnih američkih dokumenata procurelih na internetu.

Protiv 21-godišnjeg vojnika, osumnjičenog da stoji iza toga, u petak je podignuta optužnica.

Prema dokumentima koje je citirao Vašington post, nove taktike koje primenjuje Peking, kao što je korišćenje civilnih brodova za vojne vežbe, ugrozile su sposobnost američkih obaveštajnih službi da otkriju napad na Tajvan pre nego što se dogodi.

Napetosti oko Tajvana, autonomnog ostrva za koje Peking tvrdi da je jedna od njenih provincija, porasle su poslednjih nedelja.

Kineska vojska je organizovala velike vojne vežbe posle sastanka predsednice Tajvana Cai Ing-ven i predsednika Predstavničkog doma Kongresa Kevina Makartija (McCarthy).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu