"Pesnica u glavu" Đinpingu FOTO/VIDEO

Zašto su prišivke koje nose piloti vazduhoplovnih snaga Tajvana izazvale toliku pažnju, pa ih svi žarko žele?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prišivke su privukle pažnju jer su provokacija upućena kineskom predsedniku Si Đinpingu.

Naime, na prišivkama se prikazuje formozanski crni medved (koji je simbol Tajvana) kako udara Vinija Pua – koji predstavlja kineskog predsednika Si Đinpinga – kao prkosni simbol otpora ostrva kineskim vojnim provokacijama.

Kina je u subotu (8. aprila) započela trodnevne vojne vežbe oko Tajvana, dan nakon što se predsednica ostrva Cai Ing-ven vratila iz kratke posete Sjedinjenim Državama, gde se sastala sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem uprkos upozorenjima Pekinga.

Laž koja bi mogla da pokrene haos? Rekli su da je gotovo, a nije... Uočeni su

Alek Su, koji je dizajnirao prišivku, prodaje je u svojoj radnji od prošle godine, ali je primetio porast narudžbi nakon što je tajvanska vojna novinska agencija u subotu objavila fotografiju ove prišivke na ruci pilota koji pregleda borbeni avion.

"Želeo sam da podignem moral naših trupa kroz dizajniranje ove prišivke", rekao je Su, koji je vlasnik "Wings Fan Goods Shopa".

Su je rekao da je naručio više prišivki kako bi zadovoljio povećanu tražnju. Među kupcima su bili vojni oficiri i civili.

Na prišivci se vidi ljuti formozanski crni medved koji drži zastavu Tajvana i udara Vinija Pua, sa sloganom "Scramble!" – misleći na to šta su ostrvski piloti morali da urade sa povećanom učestalošću u protekle tri godine dok Kina šalje više aviona u zonu za identifikaciju protivvazdušne odbrane Tajvana.

Ugroženi formozanski crni medved smatra se simbolom tajvanskog identiteta. Tajvan je ranije bio poznatiji na međunarodnom nivou kao Formoza.

Naređenje je izdato: Vojska da bude spremna – invazija

Ova prišivka izazvala je veliko oduševljenje i veoma je tražena i van vojnih krugova.

"Gde možemo da nabavimo ovakvu prišivku? Garantovano da smo najprodavaniji", napisala je Ambasada Tajvana u Sjedinjenim Državama u tvitu u ponedeljak.

Tajvanske vazduhoplovne snage su za Rojters rekle da, iako ne podstiču posebno svoje pripadnike da nose prišivku, koja nije deo njihove uniforme, "zadržaće otvoren stav" prema svemu što podiže moral.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu