Opet: Poslati ratni brodovi, borbeni avion i helikopter

Kina ponovo uputila ratne brodove, helikopter i borbeni avion blizu Tajvana, drugi dan posle susreta tajvanske liderke i američkog zvaničnika.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ SHAHZAIB AKBER
Ilustracija: EPA-EFE/ SHAHZAIB AKBER

Tri kineska ratna broda prošla su vodama oko tog autonomnog ostrva, saopštilo je ministarstvo odbrane Tajvana, dodajući da su borbeni avion i helikopter prošli tajvanskom zonom vazdušne odbrane (Adiz).

Tajvan je juče uočio tri kineska ratna broda i helikopter, a prekjuče, u sredu, nekoliko sati pre susreta u Kaliforniji tajvanske predsednice Cai Ing-ven i Kevina Makartija, šefa Predstavničkog doma američkog Kongresa, kineski nosač aviona Šandong prošao je vodama na jugoistoku Tajvana ka zapadnom Pacifiku.

- Otkriveni su: Poslali ratne brodove i helikopter

Peking je ranije pretio "čvrstim odgovorom" ukoliko dođe do susreta Cai-Makarti, sledeći svoj princip jedne Kine, po kome je zabranjeno održavanje zvaničnih kontakata istovremeno sa Pekingom i sa Tajpejom.

Kineske vlasti juče su ponovile upozorenja o "čvrstom" i "energičnom" odgovoru i odbrani nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Peking smatra Tajvan jednom od svojih provincija koje treba ponovo vratiti, zalažući se za mirno ujedinjavanje, ali ne isključuje ni upotrebu sile.

Predsednica Cai juče je u poseti SAD rekla da Tajvan želi da spreči kineske upade u tajvanske teritorijalne vode.

Peking treba da izabere put diplomatije a ne put pritisaka na Tajvan, sa druge strane izjavio je juče portparol američkog Stejt departmenta Vedant Patel.

"Pozivamo Peking da prekine vojne, diplomatske i ekonomske pritiske na Tajvan i da izabere konstruktivnu diplomatiju", rekao je portparol Patel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu