EU i SAD "rame uz rame": Krenuli brodovi...

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države izvele su dvodnevnu zajedničku pomorsku vežbu u Indo-Pacifiku ''ostvarivanja slobode plovidbe na otvorenom moru''.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG
EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

To je saopšteno danas iz Evropske unije.

U saopštenju objavljenom na sajtu EU se navodi da je zajednička pomorska vežba održana u okviru zajedničkog patroliranja EU i SAD, a dodaje se da su u vežbi učestvovali američki brod Pol Hamilton, kao i španski brod Reina Sofija i italijanski brod Karlo Bergamini.

Kako se navodi, vežba je deo "zajedničke posvećenosti EU i SAD da rade na praktičnoj pomorskoj saradnji i podržavaju slobodan i otvoren Indo-Pacifik, u skladu sa dokumentima kao što su Strateški kompas EU, Strategija EU za saradnju u Indo-Pacifiku, kao i Indo-Pacifičke strategije SAD''. Dodaje se da EU i SAD ''potvrđuju posvećenost'' nastavku koordinacije zajdničkog rada na regionalnoj pomorskoj bezbednosti, ''kako bi se podržala sloboda plovidbe i druga međunarodno zakonita upotreba mora u Indo-Pacifiku''.

Odluka o održavanju vežbe doneta je tokom poslednje runde sastanka između EU i SAD na visokom nivou o Indo-Pacifiku u decembru prošle godine,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu