Seizmolog za B92.net: Zemljotres iz Turske se može ponoviti na Balkanu

Seizmolog Slavica Radovanović otkrila je za B92 da li nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku potres preti i Srbiji.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP Photo/Mahmut Bozarsan
Tanjug/AP Photo/Mahmut Bozarsan

U razornom zemljotresu koji je rano jutros pogodio pogranično područje između Turske i Sirije, u Siriji je poginulo više od 230, a povređeno više od 600 ljudi, saopštio je pomoćnik sirijskog ministra zdravlja Ahmed Damirije.

Prethodno je saopšteno da je u Turskoj, gde je bio epicentar potresa, poginulo 76, a povređeno više od 400 ljudi.

Seizmolog Slavica Radovanović kaže da direktna opasnost po Srbiju ne postoji, jer se naša zemlja nalazi na "periferiji" i da je poslednja u nizu zemalja koje su ugrožene.

Međutim, ona objašnjava da je anadolijska ploča povezana sa našim regionom i da se u procesu pritiska i pomeranja mogu očekivati pojačanje seizmološke aktivnosti na Balkanu.

Radovanović podseća na slučaj iz 1939 godine kada je razoran zemljotres magnitude 7,8, iste jačine kao ovaj sada, pogodio Tursku i prouzrokovao smrt blizu 20.000 ljudi. Godinu dana kasnije, novembra 1940 godine razoran zemljotres magnitude 7,7 pogodio je Rumuniju i prouzrokovao smrt više stotina ljudi, dok je na stotine zgrada do temelja urušeno.

Svaka aktivnost anadolijske ploče prouzrokuje aktivnosti i na Balkanu, ali je, po rečima Slavice Radovanović, naša zemlja najmanje ugrožena, dok se posledice današnjeg razornog zemljotresa u Turskoj u bliskoj budućnosti mogu očekivati u Grčkoj ili Rumuniji.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu