Bajden izdao naređenje vojsci: Oboren je VIDEO

Kineski špijunski balon oboren je danas iznad Atlantika nakon što je Džo Bajden izdao naređenje za obaranje i FAA zatvaranje tri aerodroma u Karolini.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.02.2023.

19:29

Bajden izdao naređenje vojsci: Oboren je VIDEO
EPA-EFE/NELL REDMOND

Bajden je rekao da će se Vašington "pobrinuti" za navodni kineski špijunski balon koji je primećen kako leti preko SAD.

Bajden je ovu izjavu dao u odgovoru na pitanje da li će SAD oboriti “sumnjivi kineski balon za nadzor", koji je primećen kako leti iznad savezne države Montana, prenosi Rojters.

Pentagon je u četvrtak saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD. Visoki vojni zvaničnik je rekao da je američka vlada razmišljala o tome da obori balon, ali da je odlučila da ne koristi vojnu silu zbog potencijalnih rizika.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa. Balon je u petak viđen iznad Kanzas Sitija u Misuriju, a jutros je primećen iznad Severne Karoline, prema meteorološkoj agenciji ” AccuWeather” prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao je ranije planiranu posetu Kini zbog otkrića kineskog balona. Pentagon je juče saopštio da je još jedan kineski balon primećen iznad Latinske Amerike, ne navodeći gde tačno, navodi britanska agencija.

Bajdenova reakcija

Nakon obaranja letelice oglasio se i američki predsednik.

"U sredu kada sam obavešten o balonu, naredio sam Pentagonu da ga obori što je pre moguće", rekao je Bajden novinarima u Merilendu, piše CNN.

On je zatim dodao da su oni odlučili da letelicu obore tako da ne nanese štetu nikome na zemlji.

"Odlučili su da je najbolje vreme za to kada bude letela iznad okeana u granicama od 12 milja. uspešno su ga eliminisali i želim da pohvalim pilota koji je izveo akciju", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: