Severna Makedonija reagovala na deklaraciju Bugarske: Ide u prilog provokatorima

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Severne Makedonije sa žaljenjem je danas konstatovalo da je Narodna skupština Bugarske usvojila Deklaraciju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/ AleksTaurus
Depositphotos/ AleksTaurus

MSP je navelo da je reč o deklaracij o navodnoj "eskalaciji agresivnih antibugarskih aktivnosti" i ističu da to nije u skladu sa dogovorenom politikom unapređenja odnosa dveju država.

Ministarstvo je konstatovalo da, s obzirom na trenutak i kome je usvojen ovaj dokument, sve ide u prilog provokatorima koji imaju za cilj da izazovu političke aktivnosti koje negativno utiču na odnose dve zemlje, čime se podrivaju napori za povratak na konstruktivni put i brigu o partnerstvu.

"Svaki čin provokacije sa bilo koje strane, slučajan ili nameran, trenutno postaje deo scenarija podrške eskalaciji situacije i kao takav smatramo da je u suprotnosti sa deklarisanim opredeljenjem da se diplomatska agenda vrati tamo gde joj je i mesto, u diplomatiji obe zemlje", saopšteno je iz makedonskog MSP-a.

Ističu da je Makedonija u proteklom periodu kroz konkretne projekte i aktivnosti pokazala da je posvećena sprovođenju Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji dveju država.

Ukazuju da je tvrdnja o sistematskom kršenju prava i nebezbednosti za etničke Bugare u Makedoniji, u potpunosti u suprotnosti sa institucionalno utvrđenim činjenicama relevantnih međunarodnih institucija koje prate sprovođenje ljudskih prava i prava svih etničkih zajednica u Makedoniji, uključujući i bugarsku manjinu.

Podsećaju da je MSP u više navrata isticao da Zakon o fondacijama i udruženjima nije uperen protiv udruživanja bilo koje etničke zajednice, već protiv principa da udruženja građana nose imena kontroverznih ličnosti koje predstavljaju provokaciju ne samo za etničke Makedonce, već i za sve građane koji žive u Makedoniji.

Ističu i da ne postoji opravdan osnov ili ozbiljan argument da se rad istorijske komisije poveže sa izmenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama.

"Ostajemo pri stavu da su u slučaju fizičkog napada na makedonskog državljanina Hristijana Pendikova u Ohridu, institucije sistema reagovale na odgovarajući način, počinioci su privedeni, istraga je u toku, a javnim političkim delovanjem događaj je osuđen od najviši predstavnika države - predsednika, premijera i ministra spoljnih poslova", navodi se, između ostalog, u saopštenju makedonskog MSP-a, preneli su skopski mediji.

Ministarstvo je pozvalo na uzdržanost od daljih odluka i postupaka koji ozbiljno narušavaju odnose dve zemlje i njihovih građana, upravo u duhu, kako navode, evropskih vrednosti i sloboda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu