Kardinalne promene, Poljska postaje meta?

Ukoliko Varšava odluči da uvede regularne jedinice Poljske vojske na teritoriju Ukrajine, poljska vojska će postati jedna od strana u sukobu.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2022.

16:43

Kardinalne promene, Poljska postaje meta?
Ilustracija: Shutterstock/inv.amin baktash

Takođe, postaće i legitimna meta ruskih oružanih snaga, izjavio je poslanik Državne dume sa Krima, Mihail Šeremet, koji je član parlamentarnog odbora za bezbednost i borbu protiv korupcije.

"Verujem da ako predsednik Poljske, Andžej Duda donese odluku o uvođenju regularnih poljskih trupa u okupaciju teritorije Ukrajine, Poljaci će garantovano postati legitimna meta Rusije i jedna od strana u sukobu", rekao je poslanik. Prema njegovom mišljenju, takav razvoj događaja će povući kardinalne promene u strategiji vojnih operacija i samoj prirodi izvođenja specijalne vojne operacije. Jedna od posledica biće da će Rusija, pojavom poljskih trupa na teritoriji Ukrajine, početi da koristi oružje razorne snage.

"Može se sa sigurnošću pretpostaviti da će u ovakvom konfliktnom scenariju biti upotrebljeno oružje sa znatno većim štetnim i razornim dejstvom. Dakle, dalekosežne imperijalne ambicije Andžeja Dude, koje se protežu ne samo na teritoriju Zapadne Ukrajine, već i na modernu Belorusiju, mogu dovesti do potpunog gubitka državnosti za samu Poljsku", predviđa političar.

Ranije se govorilo da se poljske vlasti spremaju da sprovedu plan zauzimanja regiona Zapadne Ukrajine.

Kolumnistkinja Hana Kramer piše o tome u svom članku za izdanje "Niezale¿ny Dziennik Polityczny".

Prema njenim rečima, ovaj plan uključuje ulazak poljskih trupa na teritoriju ukrajinskih "Istočni Kresov" i naknadno održavanje referenduma o pridruživanju Poljskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: