Polovina se izjasnila: Pritisnite Kijev

Vašington -- Skoro polovina građana SAD veruje da Vašington treba da pritisne Kijev da traži mir sa Rusijom, pokazalo je istraživanje Saveta za spoljne poslove Čikaga.

M. J.Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/WILL OLIVER
EPA-EFE/WILL OLIVER

"Polovina sada (48%), u poređenju sa 58 odsto u julu, kaže da bi Sjedinjene Države trebalo da podržavaju Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno, čak i ako američka domaćinstva zbog toga moraju da plaćaju veće cene gasa i hrane. Sličan procenat, 47 odsto – odnosu na 38 odsto u julu – kažu da bi Sjedinjene Države trebalo da podstaknu Ukrajinu da se što pre reši mirom kako troškovi ne bi bili tako veliki za američka domaćinstva, čak i ako to znači da će Ukrajina izgubiti deo teritorije", saopštila je organizacija u izjavi koja prati anketu.

Većina ispitanika, koji smatraju da bi SAD hitno trebalo da pozovu Ukrajinu na mirovne pregovore, sebe smatraju republikancima (63%), nasuprot 36% onih koji su skloni demokratama.

Osim toga, 29 odsto ispitanika smatra da bi Vašington trebalo postepeno da povuče podršku Kijevu, pokazuje anketa.

Istraživanje je sprovedeno onlajn od 18. do 20. novembra među 1.030 američkih državljana starijih od 18 godina. Margina greške uzorkovanja ne prelazi 3,1%.

U novembru su mediji objavili da je broj Amerikanaca koji smatraju da je američka pomoć Ukrajini prekomerna porastao sa 6% u martu na 30% u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu