Dačić postavio OEBS-u "pitanje svih pitanja"

Lođ -- Polako se gubi smisao postojanja jedne ovakve organizacije kakva je OEBS, ocenio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug
Podeli
 FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas u poljskom gradu Lođu učestvuje na 29. Ministarskom savetu OEBS-a.

Dačić je postavio pitanje svrhe postojanja ovakvi međunarodnih foruma kada na njemu ne učestvuju svi predstavnici, aludirajući na to da je Poljska zabranila dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

"OEBS nije isti bez svih država, od Vankuvera do Vladivostoka. Mislim da polako prelazimo granicu svrhe postojanja jedne ovakve organizacije, gde niko nikoga ne sluša i gde nijedna odluka nije obavezujuća, gde na kraju krajeva nikakve odluke i ne mogu da budu donete, jer je za to potreban konsenzus. To je jedna potpuna paraliza rada međunarodnih organizacija", istakao je Dačić.

Šef diplomatije Srbije je kazao da je spreman da aplaudira kada se na samitu bude govorilo da su Krim i Donjeck deo Ukrajine i ističe da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

"Ja ću reći da je Kosovo Srbija, ali nisam siguran da ću dobiti isti aplauz. To dovoljno govori o dvostrukim standardima", naglasio je Dačić.

Podsetio je da je bivša SFRJ bila zemlja osnivač OEBS-a i ocenio da bi govor, koji je u Helsinkiju 1975. godine održao Josip Broz Tito, i dalje bio aktuelan.

"Glavna poruka je detant ili popuštanje. Ili će doći do popuštanja ili će doći do svetskog sukoba. Tu nema nikakve dileme, najveća žrtva će biti građani", kazao je Dačić i dodaje da se Srbija trudi da ne bude deo tih svrstavanja i da "država vodi računa o svojim interesima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu