NATO zabrinut; Saradnja sa Rusijom – velika pretnja?

Saveznici u NATO-u zabrinuti su zbog brzog i netransparentnog vojnog jačanja Kine i njene saradnje sa Rusijom, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken

Izvor: index.hr
Podeli
Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru
Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

On je naveo da su razgovarali o konkretnim načinima za rešavanje izazova koje postavlja Peking.

"Članovi naše alijanse i dalje su zabrinuti zbog politike prinude NRK (Narodne Republike Kine), upotrebe dezinformacija, brzog, netransparentnog vojnog jačanja, uključujući saradnju sa Rusijom“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare posle dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a.

"Ali, takođe ostajemo posvećeni održavanju konstruktivnog dijaloga sa Kinom gde god možemo i pozdravljamo mogućnosti da zajedno radimo na zajedničkim izazovima. Dok NATO ostaje fokusiran na održavanje ujedinjene podrške Ukrajini, članice takođe žele da ojačaju otpornost alijanse razmatranjem novih izazova, uključujući one koje postavlja Kina", rekao je Blinken.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici priznaju da postoji takmičenje u oblikovanju sveta izvan hladnoratovskih podela.

Blinken tvrdi da "na mnogo načina postoji ono što Evropljani nazivaju sistemskim rivalstvom između Kine i mnogih naših zemalja“, ali da moramo "gde god je to moguće pronaći načine da sarađujemo po zaista velikim pitanjima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu