Ponovo Si – dobio treći mandat

Predsedniku Kine Si Đinpingu danas je i formalno poveren treći mandat na mestu generalnog sekretara Komunističke partije.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MARK R. CRISTINO
EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Izabrano je još šest članova Stalnog komiteta Politbiroa KP za narednih pet godina, među kojima Li Chijang, budući premijer.

Si je danas, posle prvog sastanka novog Centralnog komiteta KP, izašao pred medije predvodeći nove članove Stalnog komiteta Politbiroa, što, kako javlja Bi-Bi-Si, znači da je dobio treći petogodišnji mandat na funkciji generalnog sekretara partije.

"Prepuni samopouzdanja krećemo na put na kojem ćemo od Kine napraviti još moderniju socijalističku zemlju u svim pogledima. Želimo da osvežimo kinesku naciju na svim frontovima i krenemo u još veću modernizaciju. Kina mora ostati na visokom stepenu pripravnosti kao student na ispitu koji nikad neće završiti", rekao je S. On je istakao da je Kina bila i da će ostati vrlo važna za napredak čitavog sveta i da neće odstupiti od svojih načela, a to su brz ekonomski rast i dugogodišnja stabilnost. Kako je rekao Si, partija će postati nepobediva samo ako dopusti da se i ona može menjati. Poručio je da se Kina ne može razvijati bez sveta, a da je svetu takodje potrebna Kina.

Si je govor završio pozivom stranim novinarima da posete Kinu. Uz Sija i Lija, za članove Stalnog komiteta izabrani su i Džao Ledji, Vang Huning, Čai Chi, Li Si, Ding Suesijang. Stalni komitet je najmoćnije kinesko političko telo, zaduženo za donošenje najvažnijih odluka u zemlji, koja je proteklih godina postala druga po snazi svetska ekonomija, navodi Si-En-En.

Članovi Stalnog komiteta biraju se glasovima 205 članova Centralnog komiteta, ali se to glasanje smatra formalnošću, pošto se odluke o sedmočlanom sastavu donose mesecima ranije, na sastancima vodećih partijskih funkcionera iza zatvorenih vrata. Centralni komitet je izabrao danas i članove Politbiroa kojih je 24, uključujući sedam članova Stalnog komiteta, prenela je Sinhua. Bi-Bi-Si navodi da u novom Politbirou nema nijedne žene, posle 72-godišnje zamenice premijera Sun Chunlan, koja je bila jedina žena u prethodnom sastavu Politbiroa i sada odlazi u penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu