Otpušten je: Tras tražila da "smesta" napusti funkciju

Britanska premijerka Liz Tras otpustila je danas ministra trgovine Konora Bernsa, a suspendovala ga je i Konzervativna partija zbog nedoličnog ponašanja.

Izvor: Beta
Podeli
 EPA-EFE/ISABEL INFANTES
EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Vlada u Londonu je saopštila da je Liz Tras zatražila od Bernsa da "smesta" napusti funkciju, nakon pritužbe da se veoma nedolično ponašao.

"Premijerka je stupila u akciju čim je dobila informaciju o ovoj pritužbi, i jasno je da se svi ministri moraju pridržavati visokih standarda ponašanja - što javnost s pravom očekuje", saopšteno je iz premijerkinog kabineta.

Konzervativna partija je saopštila da je Berns suspendovan iz poslaničke grupe u Parlamentu "dok traje istraga u vezi sa optužbama za nedolično ponašanje ove sedmice".

Berns ostaje u Parlamentu, ali će imati status nezavisnog poslanika.

Britanski mediji su izvestili da se navodno nedolično ponašanje dogodilo na godišnjoj konferenciji britanskih konzervativaca u Birmingemu.

Berns je dugogodišnjii saveznik prethodnog premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson), koji je u julu bio prinuđen da odstupi sa funkcije, nakon serije skandala sa novcem i ilegalnim žurkama tokom pandemije koronavirusa. Konačno je "pao" nakon što je na visoku funkciju u vladi postavio poslanika optuženog za nedolično seksualno ponašanje.

Berns (50) bio je ministar ta Severnu Irsku u Džonsonovoj vladi, a Liz Tras ga je prošlog meseca postavila za ministra trgovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu