Kina proslavlja Dan državnosti: Putin čestitao

Kineski državni savet priredio je prijem u Velikoj sali naroda u Pekingu povodom proslave 73. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MARK R. CRISTINO
EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Prijemu su prisustvovali lideri Komunističke partije Kine i ceo državni vrh, Si DJinping, Li Kećijang, Li Džanšu, Vang Jang, Vang Huning, Džao Ledji, Han Dženg i Vang Ćišan, kao i blizu 500 gostiju iz zemlje i inostranstva, navodi kineska agencija.

Premijer Li Kećijang je saopštio da će Komunistička partija ove godine održati svoj 20. Nacionalni kongres i istakao ključni značaj tog dogadjaja. On je naglasio da je ova godina značajna u razvoju Kine i da je zemlja, suočena sa složenim i izazovnim razvojem dogadjaja, kako unutra tako i spolja, napredovala pod snažnim vodjstvom Centralnog komiteta KPK sa Si Đinpingom na čelu.

Li je naveo i da se Peking snažno suprotstavlja separatističkim potezima koji pozivaju na "nezavisnost Tajvana" i spoljnom mešanju, kao i da promoviše miran razvoj odnosa u Tajvanskom moreuzu. Kineski premijer je takodje naglasio napore koje Kina ulože u saradnji sa drugim zemljama, kako bi odgovorila na globalne izazove i promovisala mir, stabilnost, razvoj i prosperitet u svetu. Li je završio svoj govor pozivajući na još čvršće okupljanje oko Centralnog komiteta KPK pod vođstvom Sija.

Danas je Nacionalni dan Kine ili Dan državnosti. Nakon pobede u oslobodilačkom ratu pod rukovodstvom KPK, bivši kineski predsednik Mao Cedung je 1. oktobra 1949. godine na trgu Tijenanmen proglasio osnivanja Narodne Republike Kine. Od tada, 1. oktobra svake godine proslavlja se Dan državnosti.

Putin čestitao

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je kineskom lideru Si Đinpingu 73. godišnjicu Narodne Republike Kine, saopštio je danas Kremlj. "Odnosi Rusije i Kine su bili dinamični razvijajući se u duhu sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje. Uprkos turbulentnoj situaciji na globalnom nivou, uspešno smo saradjivali u različitim oblastima i udruživali snage na izgradnji više demokratskog i pravednog svetskog poretka, boreći se protiv savremenih pretnji i izazova", napisao je Putin u čestitki kineskom predsedniku koju je objavio Kremlj.

Putin je ponovio spremnost da se nastavi dijalog i "bliska saradnja u korist prijateljskih naroda Rusije i Kine", preneo je Tas s.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu