Najvažniji izbori posle Dejtona; Šmit: Zasucite rukave

U BiH će sutra biti održani opšti izbori, na kojima će građani birati svoje predstavnike na svim nivoma vlasti - u državi, Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Na više od 5.900 biračkih mesta, koja će biti otvorena od 7 do 19 sati, građani će birati tri člana Predsedništva BiH (po jednog iz reda tri konstitutivna naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata), poslanike za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Građani će na devetim opštim izborima u BiH biraiti i predsednika Republike Srpske, dva potpredsednika Republike Srpske, poslanike za Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS), kao i poslanike za skupštine 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), pravo glasa u BiH ima 3.368.666 birača.

Na izborima učestvuje 90 političkih stranaka, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata, što je najviše do sada.

Građani će birati 518 predstavnika između 7.743 kandidata, koji će ih zastupati na svim nivoima vlasti u državi i oba entiteta.

Za članove Predsedništva BiH kandidovano je ukupno 10 kandidata, po pet iz oba entieta.

Članovi Predsedništva BiH biraju se u dve izborne jedinice - Federaciji BiH, gde se biraju dva člana, jedan iz reda bošnjačkog i jedan iz reda hrvatskog naroda, i Republici Srpskoj, koja bira srpskog člana ovog najvišeg državnog tela.

Za hrvatskog, odnosno bošnjačkog člana kandidovani su Borjana Krišto (HDZBIH) i Željko Komšić (DF), Denis Bećirović (SDP), koji je dobio i podršku 10 opozicionihh stranka, Bakir Izetbegović (SDA) i Mirsad Hadžikadić iz Koalicije za progres.

Za srpskog člana u trci su Željka Cvijanović, Mirko Šarović, Vojin Mijatović, Nenad Nešić i Borislav Bijelić.

Kako je saopšteno iz CIK, prvi izborni rezultati za članove Predsedništva BiH mogli bi biti poznati do ponoći izbornog dana.

Rok za objavu konačnih rezultata je mesec dana, odnosno 1. novembar, kada počinje da teče rok za formiranje novog saziva Predsedništva BiH i državnog parlamenta, kao i parlamenata Federacije BiH i Republike Srpske, i nižih nivoa vlasti.

Uprkos višegodišnjim insistiranjima političkih predstavnika Hrvata u BiH i zvaničnog Zagreba na izmeni Izbornog zakona, ovi izbori, koji su prema ocenama analitičara najvažniji od kraja rata, odnosno usvajanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, biće održani po starim izbornim pravilima, osim u nekim tehničkim detaljima, koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit koristeći se bonskim ovlašćenjima.

Šmit pozvao

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovni Kristijan Šmit pozvao je gradjane BiH da na sutrašnjim opštim izborima iskoriste demokratsko pravo glasa na opštim izbima i tako aktivno učestvuju u definisanju smera države za naredne četiri godine.

"Neki kažu da se ništa ne menja i da politika stoji u mestu. Postoje mnogi nagomilani problemi koji čekaju vaše političke predstavnike da zasuču rukave i nađu rešenja, jer život ne stoji u mestu", kazao je Šmit u poruci gradjanima u BiH.

Prema njegovim rečima, kroz pandemiju korona virusa, rat u Ukrajini, rastuću inflaciju i nadolazeću energetsku krizu videlo se da uvek postoje novi izazovi, a institucije BiH na svim nivoima moraju biti u stanju da odgovore na te izazove.

"U protivnom će vaša deca odgovoriti tako što će otići iz ove zemlje", ocenio je Šmit.

Zbog toga, dodao je, gradjani moraju da učestvuju u odlučivanju i moraju na sutrašnjim izborima da izaberu predstavnike koji će raditi za njih i za njihovu decu, kao i prosperitet zemlje.

"Beskrajne političke blokade moraju prestati. Ne može više biti vlada u tehničkom mandatu, a institucije moraju raditi kako bi napokon iskorenile diskriminaciju iz izbornog sistema ove zemlje", naglasio je visoki predstavnik u BiH. Rekao je da taj proces počinje sutra ispunjenjem gradjanske dužnosti na biralištima, a nastavlja se brzim formiranjem vlasti na osnovu izbornih rezultata. "Moja kancelarija će pratiti ovaj proces, a ja ću intervenisati ako bude neophodno da bismo obezbedili da se vaša volja, kao glasača, poštuje", dodao je Šmit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu