EU "udarila" na Mađarsku; Nemačka podržala

Nemačka vlada je pozdravila predlog Evropske komisije o smanjenju fondova Mađarskoj.

Izvor: B92

Utorak, 20.09.2022.

17:01

EU
Foto: Shutterstok/canadastock

Dobro je što se koristi ovaj instrument zbog zaštite vladavine prava, rekla je državna ministarka za Evropu Ana Lirman.

Na pitanje da li će mere koje je Mađarska najavila biti dovoljne da se spreči zloupotreba sredstava Evropske unije, ministarka se u utorak nije izjasnila.

"Sada veoma pažljivo analiziramo ove mere."

Evropska komisija je u nedelju predložila da se Mađarska kazni zbog korupcije i drugih akata protiv vladavine prava i to iznosom od 7,5 milijardi evra koji bi joj bio uskraćen iz fondova EU.

Organi EU ne vide dovoljnu zaštitu svojih sredstava u Mađarskoj od zloupotreba. U međuvremenu, Mađarska je najavila 17 mera za ispravljanje nedostataka. Očekuje se i formiranje antikorupcijskog tela. Odluku o zamrzavanju sredstava donose zemlje članice EU.

Austrijska ministarka Karoline Etštatler naglasila je u utorak da sa vladavinom prava ne sme biti kompromisa. Istovremeno, treba svakome dati priliku da se vrati na pravi put.

Mađarska ministarka pravde Judit Varga rekla je da 17 mera treba da ublaže zabrinutost kada je o vladavini prava reč. Budimpešta se obavezala da ove mere sprovede. Time treba da se pojačaju borba protiv korupcije i zaštita budžeta Unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: