Rusija i Amerika na ivici sukoba? "Zvanični signali"

Rusija je više puta upozorovala SAD da ih sve eksplicitnije učešće u suprotstavljanju ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini dovodi na ivicu sukoba.

Izvor: B92, Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je izjavio zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov za TV kanal "Rusija 1".

Diplomata je istakao da Moskva ne želi da SAD postanu jedna od strana u ukrajinskom sukobu, ali da Vašington za sada odbija da čuje upozorenja.

On je dodao da je Moskva slala zvanične signale Vašingtonu, uključujući pisanim putem u formi diplomatskog demarša.

Rjabkov je takođe istakao da koliko god SAD negirale ili poricale da nisu umešane ni u kakve odluke o upotrebi oružja, sve to opovrgavaju život i izjave, uključujući i ukrajinsku stranu, na šta je Rusija takođe obratila pažnju.

Diplomata je ukazao na demagošku sugestiju Zapada i SAD da se, posebno kad je reč o oružju koje se isporučuje kijevskom režimu, to čini u okviru "prava Ukrajine na samoodbranu".

"Molim vas, o kakvoj je samoodbrani reč ako oni već otvoreno govore o mogućnosti napada na objekte duboko u unutrašnjosti Rusije, na Krimu? To je sve eskalacija sukoba. Ona potiče ne samo od direktnih sugestija SAD i drugih NATO saveznika, ne samo uz dopuštanje, već i uz podsticanje ovakvih raspoloženja, pristupa, planova, ideja direktno iz Vašingtona", ocenio je on.

Ranije je izdanje "Politiko", pozivajući se na visoko rangiranog predstavnika američke administracije objavilo da SAD dopuštaju Kijevu da koristi američko oružje koje mu je poslato kao vojna pomoć za napade na Krim, pošto takve akcije smatraju "samoodbranom".

Diplomata je naglasio i da Moskva ne želi "gvozdenu zavesu", ali da je Zapad spušta i da je to problem, ali da će Rusija naći način za njegovo rešenje.

"Mi, naravno, ne želimo nikakvu novu 'gvozdenu zavesu'. Paradoksalno je da je spuštaju oni koji do danas ne mogu da zamisle ništa drugo, osim ideologije neoliberalne ideje kao jedine moguće za ceo svet. Oni odriču ostali svet, pored onih delova, koji žive po njihovim pravilima. U tome je problem. Rusija je sebi sama dovoljna, naći ćemo način da rešimo problem", zaključio je Rjabkov.

U Moskvi veruju da se SAD neće opredeliti za skandal i da će izdati vizu šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu i delegaciji za učešće na generalnoj debati Generalne skupštine UN tokom septembra.

Rjabkov kaže da bi Sekretarijat UN u ovom trenutku mogao da učini više kako bi se to pitanje razrešilo, ali za sada ruska strana nije uočila neku posebnu aktivnost.
"Uvereni smo da neće biti novog skandala u vezi s tim i da će Amerikanci imati zdravorazumski pristup tome", rekao je zamenik Lavrova.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu