SAD: Kina da se vrati

SAD poručile da nedavne akcije Kine u blizini Tajvana povećavaju nivo rizika i izrazile nadu da će se ponašanje Pekinga vratiti ranije uspostavljenim pravilima.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.08.2022.

12:35

SAD: Kina da se vrati
Foto: Depositphotos/stillfx

Kina, koja Tajvan smatra svojim regionom, je ovog meseca organizovala vojne vežbe u blizini ostrva, kako bi demonstrirala nezadovoljstvo zbog posete Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi, okrivljujući Vašington za povećavanje tenzija, navodi Rojters.

Američki sekretar vazdušnih snaga Frenk Kendal, u obraćanju novinarima tokom putovanja po Pacifičkom regionu, tokom kojeg će posetiti i Australiju i Japan, rekao je da se Peking veoma provokativno ponašao.

On je naveo da su vojne aktivnosti koje je Kina sprovodila tokom posete Pelosi povećale nivo rizika i prekršile brojne norme, kao što je prelazak nezvanične razdelne linije, pucanje u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana, kao i projektili iznad samog Tajvana, navodi Rojters.

Japan je saopštio da je pet projektila koje je Kina ispalila palo u njegovu ekonomsku zonu. "Ovo nisu akcije koje su osmišljene da promovišu mir i stabilnost u regionu, one su veoma provokativne i povećavaju nivo rizika", rekao je Kendal.

Američki zvaničnik je odbio da direktno komentariše detalje kineskog prelaska nezvanične razdelne linije sa Tajvanom, ali je naveo da je Kina preterano reagovala na putovanje Pelosi.

"Nadam se da će se njihovo ponašanje vratiti na norme koje su ranije uspostavljene", poručio je Kendal. Kina je ranije saopštila da je Tajvan najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim odnosima sa SAD, kao i da ima pravo da osigura svoju bezbednost i brani svoj teritorijalni integritet, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: