UN, EU i SAD kritikovale Izrael: Šta se ogodilo juče?

Upad izraelskih snaga u sedam palestinskih nevladinih organizacija (NVO) koje je Izrael označio terorističkim izazvao je kritike UN, EU i SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed
Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

UN su sinoć ocenile da se takav potez ne može shvatiti olako i pozvale na zaštitu organizacija civilnog društva.

Izraelski vojnici upali su u kancelarije paletinskih NVO kraj Ramale na okupiranoj Zapadnoj obali, zapečatile vrata i ostavile poruke da ih proglašavaju zatvorenim.

Prošle godine je Izrael te organizacije označio terorističkim, tvrdeći da deluju u vezi sa ekstremističkom organizacijom Narodni front za oslobođenje Palestine.

Palestinske NVO to poriču i optužuju Izrael da pokušava da ućutka kritike i prikrije kršenja ljudska prava.

Portparol UN Farhan Hak je podsetio da je svetsko telo još prošle godine izrazilo zabrinutost zbog proglašenja palestinskih NVO terorističkim, a da sada proverava šta se dogodilo u četvrtak.

On je dodao da u svakoj zemlji vlasti moraju posebno osigurati da organizacije za ljudska prava i organizacije civilnog društva rade neometano.

Ranije u četvrtak je Kancelarije UN za ljudska prava ocenila da je zatvaranje, kako se čini, sasvim arbitrarno i optužila Izrael da nije pružio dokaze da su se palestinske NVO one bavile nezakonitim aktivnostima.

Kancelarija predstavnika EU za palestinske teritorije je objavila da su optužbe protiv organizacij o zloupotrebi novčanih fondova nisu dokazane i da će nastaviti da ih podržavaju.

Nekoliko organizacija za ljudska prva, uključujući Hjuman rajts voč i Amnesti internešenel u su takodje osudili izraelske racije, prenele su agencije.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je sinoć rekao novinarima da je Vašington zabrinut zbog zatvaranja, ali nije optužio Izrael već je rekao da se od te zemlje traži više informacija o razlozima za za takvu meru.

Ranije dostavljene obaveštajne informacije, kako je rekao, nisu dovoljno ubedljive da SAD stavi palestinske organizacije na crnu listu.

Borci za ljudska prava su izraelske mere označile delom decenijama dugog obračuna sa političkim aktivistima na okupiranim teritorijama.

Većina tih organizacija dokumentuje navodna kršenja judskih prava, ne samo samo u režiji Izraela, već i Palestinske uprave, koji rutinski pritvaraju palestinske aktiviste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu