Doneta odluka: Vojska se povlači

Francuska je saopštila danas da su svi njeni vojnici koji su se borili protiv islamista u Maliju od 2013. napustili tu zemlju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.08.2022.

16:40

Doneta odluka: Vojska se povlači
EPA-EFE/STUART BROCK

Oni odlaze posle odluke o povlačenju koja je doneta u februaru zbog pogoršanja odnosa Pariza i Bamaka.

Francuska i njeni vojni saveznici objavili su u to vreme da će, posle skoro deset godina provedenih u Maliju, preći u Niger.

"Od jutros je premeštanje završeno odlaskom poslednjih francuskih vojnika iz Malija i Operacije Barkane", saopšteno je iz Jelisejske palate i dodaje se da Francuska "ostaje angažovana u Sahelu, Gvinejskom zalivu i regionu jezera Čad sa svim svojim partnerima koji su posvećeni stabilnosti i borbi protiv terorizma".

Vojni udari u Maliju, Čadu i Burkini Faso oslabili su savezništva Francuske u njenim bivšim kolonijama, a istovremeno ojačali džihadiste, koji sada kontrolišu velike teritorije. Istovremeno su ove zemlje postale otvorenije za uticaj Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: