Odgovor na podizanje borbenih aviona: "Branićemo se"

Ministarstvo spoljnih poslova u Tajpeju izrazilo je danas "iskrenu zahvalnost" Sjedinjenim Američkim Državama za preduzimanje "konkretnih akcija".

Izvor: Tanjug

Subota, 13.08.2022.

08:28

Odgovor na podizanje borbenih aviona:
EPA/WU HONG

Saopštenje tajvanskog ministarstva je usledilo kao odgovor na komentare američkog koordinatora za Indo-Pacifik Kurta Kembela, koji je u petak poručio da je Kina "preterano reagovala" na nedavnu posetu Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

U saopštenju ministarstva se kaže da je kinesko "ničim izazvano vojno i ekonomsko zastrašivanje“, "još više ojačalo jedinstvo i otpornost globalnog demokratskog tabora“, navodi britanska agencija. Predsednica Tajvana Caj Ing-Ven izjavila je u četvrtak da je vojna pretnja za ostrvo, koju predstavlja Kina, "i dalje visoka".

"Tajvan se neće upuštati u eskalaciju sukoba niti izazivati sporove, ali je čvrsto rešen da brani svoj suverenitet i nacionalni identitet, štiti demokratiju i slobodu“, rekla je ona. Tenzije u Tajvanskom moreuzu i celom azijsko-pacifičkom regionu porasle su nakon posete američke zvaničnice Tajpeju , 2. i 3. avgusta, što je izazvalo oštre kritike Kine.

Kineska vojska je nakon toga, 4. avgusta, započela vežbe velikih razmera, uključujući lansiranje raketa u šest oblasti oko Tajvana. Vojska je saopštila u sredu da je posle gotovo nedelju dana uspešno završila različite vojne zadatke oko Tajvana, ali da nastavlja pomno da prati situaciju u Tajvanskom moreuzu, a Rojters navodi da se čini da su se kineske vojne aktivnosti nakon toga oko ostrva smanjile.

Peking je istog dana predstavio i svoju strategiju rešavanja tajvanskog pitanja, kroz Belu knjigu pod naslovom "Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri", u kojoj je poručio da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rešavanje pitanja ostrva koje smatra svojom teritorijom, što su vlasti u Tajpeju u četvrtak odbacile.

Peking je naveo i da "neće odustati od upotrebe sile" i da "zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mere" u zaštiti od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti na ostrvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: